• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Οδικός χάρτης με επισφάλειες και… πολιτικές ισορροπίες – Στο μικροσκόπιο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

 Οδικός χάρτης με επισφάλειες και… πολιτικές ισορροπίες – Στο μικροσκόπιο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Τα καμπανάκια των τελευταίων δημοσκοπήσεων θορύβησαν το Μαξίμου, που με το διάγγελμα του πρωθυπουργού σάλπισε αλλαγή πλεύσης γιατί το στοίχημα της ανοιχτής οικονομίας εν μέσω της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του κοροναϊου με δεκάδες ανθρώπινες απώλειες καθημερινά απαιτεί και ένα μίνιμουμ κοινωνικής αποδοχής.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Με εμφανή διαφορετική προσέγγιση προτάσσοντας σε αρκετά σημεία του διαγγέλματος του ότι γνώμονας του θα είναι η πειθώ και όχι η αντιπαράθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκοψε τους ανεμβολιαστους από τους εσωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας (θέατρα, σινεμά, μουσεία και γυμναστήρια) και προανήγγειλε αστυνομικούς ελέγχους σε προαύλια εκκλησιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δύο θέματα για τα οποία επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και κοινός τόπος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν η αντίθετη γνώμη επ’αυτων της κοινής γνώμης: Οι δύο ταχύτητες στην ψυχαγωγία και η παραμονή στο απυρόβλητο του ανεμβολίαστου ποίμνιου.

Απορρίπτοντας λοιπόν τις εισηγήσεις για ολικό λοκ ντάουν στους ανεμβολιαστους ο πρωθυπουργός επέλεξε μια κίνηση πιο… ασφαλή, να μην είναι ελεύθερη η είσοδος τους σε χώρους πολιτισμού και γυμναστήρια και για να μην ανοίξει μέτωπο με την εκκλησία οι έλεγχοι των κρατικών αρχών στα προαύλια των ναών θα είναι… δειγματοληπτικοί.

Πιστός στην γραμμή της ενθάρρυνσης και όχι της καταστολής, όπως ανέφερε, δεν καθόρισε υποχρεωτική την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών, επί της ουσίας την καθιστά δεσμευτική για να συνεχίσουν να έχουν κανονική κοινωνική ζωή μετά τις 13 Δεκεμβρίου, που ορίζεται ως το κατώφλι για να αρχίσει να μετρά το επτάμηνο.

Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει, είναι πως ένας οδικός χάρτης με υπαρκτές επισφάλειες προεξοφλείται ότι θα ρυθμίσει τους επόμενους δύο μήνες. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο της ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και δεν θα περιπέσει ξανά σε λιμνάζοντα νερά, το ΕΣΥ θα αντέξει την πίεση και θα μείνει να αντιστέκεται μόνο ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολίαστων. Πολλοί παράγοντες στην εξίσωση για να λυθεί με επιτυχία.