“Όχι” Ζελένσκι σε Μακρόν για ένταξη σε “ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα”

 “Όχι” Ζελένσκι σε Μακρόν για ένταξη σε “ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα”

Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πλήρης υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αντί να γίνει μέλος σε ένα είδος «προθαλάμου» της Ένωσης που περιγράφει η Γαλλία ως «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις στην αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους συμβιβασμούς», είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους στο Κίεβο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που επισκέπτεται τη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε αυτό το εναλλακτικό σενάριο στις αρχές του μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας. Ο ίδιος εξήγησε ότι θα χρειάζονταν «δεκαετίες» μέχρι να ενταχθεί πλήρως η Ουκρανία στην ΕΕ και πρότεινε, στο μεταξύ, να συμμετάσχει σε μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» στην οποία θα μπορούσαν επίσης να ενταχθούν η Βρετανία και η Μολδαβία.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε σήμερα ανένδοτος για το ενδεχόμενο. «Πιστέψτε με. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ, αλλά μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» ανέφερε, κάνοντας λόγο για «πολιτική και διπλωματική πίεση» της Μόσχας και διαφόρων λόμπι «στις αποφάσεις μιας ευρωπαϊκής χώρας να υποστηρίξει ή όχι την Ουκρανία».

Η πρωτοβουλία του Μακρόν για την «Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα συζητηθεί σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου. Όμως ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη επικρίνει την ιδέα.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι αυτή πρόκειται για μια προσπάθεια να καλυφθεί η προφανής έλλειψη πολιτικής βούλησης για λήψη αποφάσεων για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα την περασμένη εβδομάδα.

Χθες, Παρασκευή, η πρόταση Μακρόν αμφισβητήθηκε εμμέσως και από την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. «Η προτίμησή μου είναι να βασιστώ στις δομές που ήδη έχουμε και λειτουργούν με επιτυχία, είτε πρόκειται για την G7 είτε για το ΝΑΤΟ», είπε η Βρετανή ΥΠΕΞ.

Πηγή: AFP, BBC

Βαγγέλης Μαρινάκης