“Όχι σε πρόωρες εκλογές”, διαμηνύουν στο Μαξίμου οι μεγάλοι επιχειρηματικοί παίκτες- Τι θα κριθεί το επόμενο διάστημα

 “Όχι σε πρόωρες εκλογές”, διαμηνύουν στο Μαξίμου οι μεγάλοι επιχειρηματικοί παίκτες- Τι θα κριθεί το επόμενο διάστημα

Αν και το πολιτικό κλίμα –όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα με την τοξική αντιπαράθεση για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην υπόθεση Μιωνή, την σύγκρουση σχετικά με τη Novartis και την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα-, οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα για πιθανή πρόωρη προσφυγή σε εκλογές το φθινόπωρο, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις για ακριβώς το αντίθετο.

Επειδή ο χρόνος είναι…χρήμα, οι εισηγήσεις αυτές αφορούν τον μικρό πακτωλό των 32 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια και, όπως λέγεται, δίνει τη δυνατότητα σε μια κυβέρνηση να “μοιράσει χρήμα” και να δημιουργήσει προϋποθέσεις βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών.

Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα ποιοτικά στοιχεία περιγράφουν μια κοινωνία υπό τον φόβο της περαιτέρω συρρίκνωσης του οικογενειακού εισοδήματος και της ανεργίας (σχετικά στοιχεία αναδείχθηκαν από το Libre με αφορμή τις Τάσεις της MRB). Ο πρωθυπουργός πρέπει το επόμενο διάστημα να κάνει την κατάλληλη, γι αυτόν και την κυβέρνησή του, επιλογή: Ή προσφεύγει σε πρόωρη διπλή κάλπη με την ελπίδα να μηδενίσει το κοντέρ και να εξοντώσει πολιτικά τον αντίπαλό του (όπως του προτείνουν πολλοί εντός και εκτός κυβέρνησης), ή διαχειρίζεται τον πολιτικό χρόνο με επικοινωνιακό τρόπο και υψηλή πόλωση για να περάσει τον κάβο του φθινοπώρου και του χειμώνα, ελπίζοντας πως από την άνοιξη του 2021 θα έχει την δυνατότητα να σηματοδοτήσει πορεία ανάπτυξης με την βοήθεια των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, κορυφαίοι επιχειρηματικοί “παίκτες” ενημερώνουν ποικιλοτρόπως το Μέγαρο Μαξίμου πως προτιμούν το δεύτερο. Κι αυτό διότι διαβλέπουν συνθήκες ενός μικρού επιχειρηματικού “Ελ Ντοράντο” δεδομένου πως τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν, όπως έχει γίνει γνωστό, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες προνομιακές για τους ίδιους. Υποδομές και ενέργεια (σε διάφορες εκδοχές) είναι τα δύο πεδία όπου αυτή την περίοδο εστιάζεται το ενδιαφέρον και στα οποία “συνωθούνται” μεγάλοι και εξωστρεφείς επιχειρηματίες.

Από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του κ. Περιστέρη που μετά την επιτυχή έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέπεται σε “εργολάβο εθνικών διαστάσεων”, και τους αδελφούς Καλλιτσάντζη (ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά), μέχρι τον Βαγγέλη Μυτιληναίο. Αλλά και αρκετοί ακόμα επιχειρηματίες δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για τα επιχειρηματικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το Ελληνικό είναι πάντοτε το έργο που συμβολικά συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Δεν είναι τυχαίο πως η εταιρεία του Θ. Φέσσα έδειξε ενδιαφέρον τελευταία για την εξαγορά της Singular Logic, όπου “συγκρούεται” με μεγάλο ιρλανδοαμερικανικό fund που διαθέτει και ελληνικό στίγμα και τον “Γερμανό”. Παρόμοια ενδιαφέροντα επιχειρηματικά project είναι σε εξέλιξη στην διαχείριση των “κόκκινων” δανείων των τραπεζών, την ακτοπλοϊα και φυσικά την ηλεκτροκίνηση και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε νησιά (π.χ Τήνος) και αλλού.

Οι “παίκτες” του εγχώριου επιχειρείν αλλά και μεγάλα funds του εξωτερικού επιθυμούν να συνδιαλλαγούν με την παρούσα κυβέρνηση και καθιστούν σαφές σε κυβερνητικούς συνομιλητές τους πως δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Αλλά, από την άλλη, παρά την υπερφίαλη αισιοδοξία ορισμένων για κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάγνωση αυτής της μερίδας της επιχειρηματικότητας δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εκλογές είναι, πάντοτε, όπως αφήνουν να εννοηθεί, μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για οτιδήποτε.

Ορισμένοι, βεβαίως, επιχειρηματίες δεν απορρίπτουν τα εκλογικά σενάρια αλλά μόνο υπό το πρίσμα της πιθανότητας να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που θα συμπεριλάμβανε και τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας πως έτσι θα προωθούνταν σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε κλίμα πολιτικής ηρεμίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι σχεδόν ανέφικτο αφού ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ναρκοθετήσει οιαδήποτε τέτοια πιθανότητα. Η ενίσχυση της πόλωσης, άλλωστε, δεν επιτρέπει εύκολα οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο παραμένει πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου αλλά μια τέτοια απόφαση του πρωθυπουργού θα μπορούσε να ληφθεί μόνο εάν η οικονομία εμφανίσει σημάδια πλήρους κατάρρευσης και εφόσον είναι βέβαιος πως μπορεί να κερδίσει με άνεση τις εκλογές και να προκαλέσει αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφετηρία ο Οκτώβριος

Στα μέσα Οκτωβρίου θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες το σχέδιό της για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημαντική συμβολή στο οποίο, από την άποψη της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής, θα έχει το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει αυτή την περίοδο η Επιτροπή Πισσαρίδη, στην οποία μετέχουν επίσης διακεκριμένοι οικονομολόγοι όπως ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και ο καθηγητής του Yale, Κώστας Μεγήρ, και αναμένεται να παραδώσει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας το αρχικό της πόρισμα

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του ΙΟΒΕ με θέμα την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης μέσω επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης οικονομίας (“Stimulating a resilient recovery through investments, digital transformation and green economy”).

Προανήγγειλε, επίσης, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των πόρων για την ανάκαμψη θα αξιοποιηθεί σε επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, το ύψος των οποίων σχεδιάζεται να ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ, με σημαντική διάθεση κονδυλίων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα.

Πως θα γίνει η διαχείριση των κονδυλίων

Ο μηχανισμός θα λειτουργήσει ως εξής: Τα υπουργεία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ως project manager, στην αξιολόγηση θα συνδράμει η Επιτροπή Πισσαρίδη και τον κεντρικό συντονισμό όλων των δράσεων θα τον αναλάβει το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Στόχος είναι να συγκεραστούν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – «πράσινη» συμφωνία για το κλίμα, διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, της υγείας και της έρευνας – με τις μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές ανάγκες της Ελλάδας. Τα χρήματα θα διοχετευτούν μέσα από τα κανάλια του ΕΣΠΑ και ήδη αρκετά υπουργεία είτε ετοιμάζουν τις προτάσεις τους, είτε επισπεύδουν διαδικασίες, νομοθετικές και άλλες, προκειμένου να είναι έτοιμα το φθινόπωρο.

Υποδομές και ενέργεια

Στον τομέα των υποδομών, θα υπάρξει επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και επενδύσεων, σε συνδυασμό με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και διασύνδεσή τους με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συντονίζει το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την «πράσινη» ατζέντα, θα ενταχθεί μια βεντάλια έργων, αρχής γενομένης από το Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή και στην ουσία ανοίγει τον δρόμο στις «καθαρές» μεταφορές. Τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον βρίσκονται υπό την άμεση εποπτεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ασχολείται επί πολλά χρόνια με αυτά, καθώς υπήρξε ο πρώτος τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ. Το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) θέτει φιλόδοξους στόχους για την ηλεκτροκίνηση, προσδιορίζοντας ότι το 30% των νέων οχημάτων έως το 2030 στην Ελλάδα θα είναι ηλεκτροκίνητα και plug-in υβριδικά.

Η ηλεκτροκίνηση εξοικονομεί 18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ΕΕ από τη μείωση των ορυκτών καυσίμων και άλλα 6 δισεκατομμύρια από την εισαγωγή πετρελαίου. Ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αν η Ελλάδα ανανεώσει τον στόλο των οχημάτων της, συμμετέχει στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα κατά 170 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Εντυπωσιακή υπερκάλυψη για το ομολογιακό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κατά σχεδόν 1,5 φορά υπερκαλύφθηκε το επταετές ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους έως 500 εκατ.ευρώ. Η μεγαλύτερη έκδοση ελληνικής εταιρείας στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου καλύφθηκε πλήρως από ιδιώτες επενδυτές και υπερκαλύφθηκε μετά τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών. Καθοριστικής σημασίας στην επιτυχία της έκδοσης διαδραμάτισαν, κατά παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €686,737 εκατ.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,75%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,75% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 282.500 Ομολογίες (56,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές, και β) 217.500 Ομολογίες (43,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές

Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά κεφάλαια, ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού) επενδύσεων σε παραχωρήσεις, υποδομές και ενέργεια, με το υπόλοιπο ποσό να κατευθύνεται στην αποπληρωμή ομολογιακού και βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Εκτός από μεγάλα έργα που προτίθεται να χρηματοδοτήσει, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Εκτός δηλαδή από την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, με την εισηγμένη να αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, εν μέρει λόγω και της εφαρμογής επενδυτικών κινήτρων παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για έργα αιολικής, υδροηλεκτρικής, και ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό χωματερών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί μια μονάδα βιομάζας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πραγματοποιείται παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων (κοπριά από μονάδες βουστασίων) και οργανικών καλλιεργειών. Λειτουργεί, επίσης, μία μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία πραγματοποιείται ενεργειακή αξιοποίηση που προκύπτει από την αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων.

Τα μεγάλα έργα στην Αττική που εκκρεμούν

Η Αττική κυριαρχεί στα νέα μεγάλα έργα που είναι σε δημοπράτηση στη χώρα. Συγκεκριμένα, δέκα από τα 40 μεγάλα έργα που είναι σε διαγωνιστική φάση, αφορούν σε έργα που θα γίνουν στην Αττική. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, που έχει ακόμα πολλά …ψωμιά μπροστά της με το 2021 να φαντάζει η χρονιά έναρξης των κατασκευών.

Εντυπωσιακό, το πρώτο του είδους του είναι και το έργο για το Εμπορευματικό Κέντρο Θριάσιου Πεδίου. Oι υπογραφές έχουν πέσει και μετά την έγκριση της DG Comp τα έργα θα ξεκινήσουν, μέχρι το τέλος του έτους. Εκεί θα δημιουργηθεί το πρώτο ευρείας κλίμακας Logistics Park στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από tovima.gr, capital.gr, b2green.gr

Σχετικά Άρθρα