Ο Ζελένσκι λέει ΝΑΙ στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ΟΧΙ στην Λευκορωσία ως τόπο συνάντησης

 Ο Ζελένσκι λέει ΝΑΙ στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά ΟΧΙ στην Λευκορωσία ως τόπο συνάντησης

«Έχουμε ακούσει πολλές συζητήσεις για μια συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να μας φέρει την ειρήνη πίσω. Πολύ συχνά το Μινσκ αναφέρεται ως ο τόπος για αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας το πρωί της Κυριακής.

«Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε ούτε από την Ουκρανία, ούτε από τη Λευκορωσία. Επιλέχθηκε από τη ρωσική ηγεσία», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Λευκορωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν μέσω των συνόρων της Λευκορωσίας με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε εννέα λευκορωσικές αμυντικές εταιρείες για την υποστήριξή τους στη ρωσική εισβολή.

Απευθυνόμενος απευθείας στη Λευκορωσία, ο Ζελένσκι είπε:

«Εάν δεν υπήρχαν επιθετικές ενέργειες από την επικράτειά σας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στο Μινσκ, την πόλη σας. Όταν ήσασταν ουδέτεροι, μιλήσαμε στο Μινσκ. Γι’ αυτό δεν μιλάμε τώρα στο Μινσκ».

Το 2015, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να συντάξουν τις Συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες περιελάμβαναν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός σε δύο περιοχές της Ουκρανίας που καταλήφθηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές το 2014.

«Φυσικά θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να συναντηθούμε. Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα, η Κωνσταντινούπολη και το Μπακού προσφέρθηκαν στη Ρωσία καθώς και οποιαδήποτε πόλη από την οποία δεν πετούν πύραυλοι κατά της χώρας μας» είπε ο Ζελένσκι.

«Άμαχοι, παιδιά, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία ανάμεσα στους στόχους – Καταγράφουμε τα εγκλήματά τους»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι βάζουν στο στόχαστρο αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και ζήτησε διεθνή έρευνα για τη σύγκρουση.

«Αυτό που κάνουν στο Χάρκοβο, την Οχτίρκα, το Κίεβο, την Οδησσό και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις αξίζει ένα διεθνές δικαστήριο. Καταγράφουμε τα εγκλήματά τους. Και θα υπήρχαν πολλά περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα, αν δεν υπήρχαν οι θαρραλέοι υπερασπιστές μας», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

«Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι εγκληματικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δείχνουν σημάδια γενοκτονίας. Μίλησα για αυτό με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρεθεί από τα δικαιώματα ψήφου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε μία εγκατάσταση στην Ουκρανία που τα ρωσικά στρατεύματα θα θεωρούσαν απαράδεκτο στόχο».

Στο Κίεβο, οι κάτοικοι ξύπνησαν την Κυριακή για να διαπιστώσουν ότι η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, παρά τις δύο τεράστιες εκρήξεις περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της πόλης, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουρανίας μαίνονται οι μάχες στους δρόμους μετά την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ότι στοχεύει μόνο τις στρατιωτικές υποδομές. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν χτυπούν πόλεις και κωμοπόλεις, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να σώσουν τις ζωές αμάχων», σύμφωνα με τη Μόσχα.

«Είπαν ψέματα όταν είπαν ότι δεν θα στόχευαν τον άμαχο πληθυσμό. Από τις πρώτες ώρες της εισβολής, τα ρωσικά στρατεύματα πλήττουν τις μη στρατιωτικές υποδομές» επεσήμανε ο Ζελένσκι στις σημερινές δηλώσεις του.
«Αυτό είναι τρόμος», πρόσθεσε, ενώ ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ είπε ότι η Ρωσία διαπράττει «εγκλήματα πολέμου».

«Πολεμούν ενάντια σε όλα και σε όλους», είπε ο Ζελένσκι.

«Χτυπούν νηπιαγωγεία, κτίρια κατοικιών, ακόμη και οχήματα έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιούν πυροβολικό και πυραύλους εναντίον ολόκληρων οικιστικών συγκροτημάτων όπου δεν υπήρξε ποτέ καμία στρατιωτική υποδομή. Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας επιβιώνουν υπό συνθήκες που είχαμε προηγουμένως βιώσει μόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Σχετικά Άρθρα