• 23 Ιουνίου, 2021

Ο Τσαβούσογλου προετοιμάζει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

 Ο Τσαβούσογλου προετοιμάζει τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Όπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και συναντήθηκε με τον κ. Δένδια κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη θα βρεθεί στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο, συγκεκριμένα στα Χανιά με αφορμή το μνημόσυνο του πατέρα του στις 29 Μαϊου, αλλά και την εκδήλωση για το ΒΟΑΚ. Στις 30 ή 31 Μαϊου θα φτάσει στην Αθήνα και ο κ. Τσαβούσογλου, ανταποδίδοντας την (επεισοδιακή) επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Η συνάντηση, θα αποτελέσει προετοιμασία και για ένα πιθανό τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με φυσική παρουσία των ηγετών των κρατών- μελών της Συμμαχίας, μεταξύ των οποίων βέβαια και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

  • Η ελληνική πλευρά βέβαια θα ήθελε εάν θα ήταν δυνατόν στην ίδια Σύνοδο για ευνόητους λόγους ο πρωθυπουργός να έχει και την πρώτη δια ζώσης συνάντηση και με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σημειωτέον ότι στις 24 και 25 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσική παρουσία των ηγετών, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο προ ολίγων ημερών ζήτησε αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Παρά τις προκλήσεις της Άγκυρας η ελληνική πλευρά όμως δεν θέλει να είναι εκείνη που θα χρεωθεί ναυάγιο κάθε δυνατότητας διαλόγου.