• 24 Οκτωβρίου, 2021

Ο Τραμπ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της ανιψιάς του

 Ο Τραμπ προσφεύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον της ανιψιάς του

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη εναντίον της ανιψιάς του Μέρι Τραμπ και των New York Times.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος τους κατηγορεί για μια «ύπουλη συνωμοσία» με στόχο να αποκτήσουν τα φορολογικά έγγραφά του και να δημοσιεύσουν το 2018 μια έρευνα, για την οποία η εφημερίδα τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Η προσφυγή των 27 σελίδων, στην οποία υπολογίζει σε 100 εκατομμύρια δολάρια τη ζημιά που υπέστη, κατατέθηκε χθες, Τρίτη στην κομητεία Ντάτσες, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στην εν λόγω προσφυγή κατηγορούνται τρεις δημοσιογράφοι των New York Times -οι Σούζαν Κρεγκ, Ντέιβιντ Μπάρστοου και Ράσελ Μπιούτνερ- ότι διεξήγαγαν «μια εκτεταμένη σταυροφορία για να αποκτήσουν εμπιστευτικά φορολογικά έγγραφα του Ντόναλντ τζ. Τραμπ».

Στην προσφυγή καταλογίζεται επίσης στους κατηγορουμένους ότι «έχουν κίνητρο μια προσωπική βεντέτα, μια ύπουλη συνωμοσία για να αποκτήσουν εμπιστευτικά και πολύ ευαίσθητα έγγραφα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν για αποκλειστικά δικό τους όφελος και χρησιμοποίησαν ως μέσο για να νομιμοποιήσουν τις εργασίες που εξέδωσαν».

Η έρευνα των New York Times, η οποία τιμήθηκε το 2019 με το βραβείο Πούλιτζερ, αφορούσε το πώς οικοδόμησε στην πραγματικότητα την περιουσία του ο πρώην εργολάβος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι εντελώς αυτοδημιούργητος. Διαβεβαίωνε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στην πραγματικότητα δεχθεί από τον πατέρα του, σε διάστημα ετών, το σημερινό ισόποσο των 413 εκατ. δολαρίων που φέρεται ότι μεταβιβάσθηκαν εν μέρει μέσω μιας εταιρείας βιτρίνα, πράγμα που τους επέτρεψε να αποφύγουν τους φόρους