• 26 Οκτωβρίου, 2020

Ο Τράμπ ανακοίνωσε την αντικαταστάτρια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

 Ο Τράμπ ανακοίνωσε την αντικαταστάτρια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Η υπερσυντηρητική Έιμι Κόνει Μπάρετ είναι τελικά η εκλεκτή του Ντόλντ Τραμπ για την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η Μπάρετ θεωρείται φιλική και φιλόξενη, έχει επτά παιδιά και εθελοντικό έργο, ωστόσο οι συντηρητικές θρησκευτικές της απόψεις φοβίζουν μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου στις ΗΠΑ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών και του υποψηφίου του κόμματος για το αξίωμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει το όνομα της ΄Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ για την κενή θέση της πρόσφατα εκλιπούσας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, επιχειρώντας -όπως υποστηρίζουν πολλά πολιτικά στελέχη στις ΗΠΑ, να αλλάξει τις ισορροπίες στο Ανώτατο Διακστήριο της χώρας .

Η ανακοίνωση οτυ Αμερικανού Προέδρου, έγινε σε προεκλογική εμφάνιση του αμερικανού προέδρου στην Πενσυλβανία, μια από τις πολιτείες που θα κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των προεδρικών στις 3 Νοεμβρίου,

Η Ευσεβής καθολική

«Μόλις ήρθα από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, όπου με πολλή υπερηφάνεια πρότεινα τη δικαστή ΄Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η δικαστής Μπάρετ διαθέτει λαμπρή νομική σκέψη και εξαιρετικές πανεπιστημιακές σπουδές, όπως ξέρετε. Πολλοί συμφοιτητές της, ο καθηγητής της, ένας από τους πιο έγκριτους, είπε ότι ήταν η πιο σπουδαία φοιτήτρια που έχει. Αυτό είναι πολύ καλό. Θα υπερασπιστεί τον Θεό σας δίνοντας δικαιώματα και ελευθερίες». Αυτή η υπερβολική προσήλωση στην Καθολική Εκκλησία και οι συντηρητικές της απόψεις για τη ζωή είναι αυτό που φοβίζει τους Δημοκρατικούς και πολλούς άλλους. Η ΄Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, 48 ετών, είναι το ακριβώς αντίθετο από ότι ήταν η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, «εικόνα» του φεμινισμού και υποστηρίκτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πολλοί φοβούνται ότι αυτή η προσήλωση στο συντηρητικό μοντέλο ζωής θα επηρεάσει και τη δουλειά της ως ανώτατης δικαστικής λειτουργού και θα ενισχύσει την τάση πόλωσης μιας βαθιά διαιρεμένης πολιτιστικά κοινωνίας. Ήδη το 2017, όταν ήταν υποψήφια δικαστής στο Ομοσπονδιακό Εφετείο και προσεκλήθη σε ακρόαση στη Γερουσία, η γερουσιάστρια των Δημοκρατικών Νταϊάνε Φαϊνστάιν την κατηγόρησε ότι από τις ομιλίες της συμπεραίνει κανείς πόσο δογματική είναι. Για να της απαντήσει η Μπάρετ ως εξής: «Εάν με ρωτάτε, εάν παίρνω στα σοβαρά την πίστη μου ως Καθολική, ναι, την παίρνω, αν και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο που κάνω τη δουλειά μου ως δικαστής».

Μητέρα επτά παιδιών

Το φεμινιστικό κίνημα ωστόσο διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία. Φοβάται ότι η Μπάρετ στο ανώτατο αυτό αξίωμα θα επηρεάσει και τελικά θα ανατρέψει μια δικαστική απόφαση ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 που κατοχύρωσε συνταγματικά και νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο το ατομικό δικαίωμα στις αμβλώσεις. Το 2016 σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Τζάκσονβιλ η Μπάρετ εξέφρασε την άποψη ότι το νομικό καθεστώς των αμβλώσεων θα διατηρηθεί στον πυρήνα του, αλλά θα αποδυναμωθεί με πολλούς περιορισμούς. «Πρόκειται για το ερώτημα, εάν οι γυναίκες θα μπορούν να διακόπτουν την εγκυμοσύνη αργότερα και εάν θα επιβληθούν στις κλινικές περιορισμοί» διευκρίνισε.  

Ιδιωτικά πάντως η ΄Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ περιγράφεται ως ιδιαίτερα φιλική και φιλόξενη. Ζει με την οικογένειά της στην πόλη South Bend στην πολιτεία της Ινδιάνας και είναι μητέρα επτά παιδιών, τα δύο εξ αυτών υιοθετημένα από την Αϊτή και ένα άλλο που γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά της δραστηριοποιείται εθελοντικά στο σχολείο των παιδιών της. Με αυτήν την επιλογή ο Ντόναλντ Τραμπ ικανοποιεί τον βαθιά συντηρητικό πυρήνα του κόμματός του. Τον τελευταίο λόγο έχει η Γερουσία. 

Με πληροφόρίες ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, CNN, NBC