Ο “συναινετικός” κ. Κουτρουμάνος του ΕΣΡ

 Ο “συναινετικός” κ. Κουτρουμάνος του ΕΣΡ

Είναι γνωστό πως, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με την συγκρότηση του ΕΣΡ, η Ν.Δ είχε προτείνει, τον Νοέμβριο του 2016, ως πρόεδρο της Αρχής τον συνταξιούχο ανώτατο δικαστικό Αθανάσιο Κουτρουμάνο. Τις σχετικές συνεννοήσεις με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση είχε αναλάβει ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, και επιτυχώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν καταλήξει στην σύνθεση της Αρχής.

“Χαράς ευαγγέλια”, τότε, καθώς έκλεινε μια ανοιχτή πληγή που είχε ξεκινήσει πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανοίξει τη διαδικασία με τον διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Νίκος Βούτσης εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθούν τον διορισμό του ανωτάτου δικαστικού και να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Ο κ. Κουτρουμάνος δήλωσε, χθες, στην συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής πως δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει την “μονοφωνία”, σε τέτοιο βαθμό που υποεκπροσωπούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυριαρχεί η κυβερνητική γραμμή.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε το “αμίμητο” : «Είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί ότι θα προκύψει παντεσπάνι»!

Ειδικότερα, παραδέχτηκε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει ούτε την αναγκαία καταγραφή προκειμένου να μπορεί σε δεύτερο χρόνο να παρέμβει για ζητήματα ισομερούς προβολής όλων των απόψεων. Επικαλέστηκε δε αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες για να επιβάλλει πρόστιμο η Ανεξάρτητη Αρχή σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων, κάτι που είναι -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- πρακτικά αδύνατον. Επίσης, επισήμανε το αυταπόδεικτο και συγκεκριμένα ότι το ΕΣΡ δεν έχει δικαίωμα ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το ενδεχόμενο να τεθεί μετ’ επιτάσεως από την πλευρά του ΕΣΡ η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου για να διορθωθεί αυτό το μονοφωνικό μιντιακό πλαίσιο.

Θα ανέμενε κανείς από τον πρόεδρο του ΕΣΡ, μετά από αυτή την παραδοχή, να δώσει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση και να δηλώσει πως εφόσον δεν επιλυθούν τα προβλήματα θα παραιτηθεί. Η αλήθεια ειναι πως θα έπρεπε ήδη να το έχει πράξει. Φαίνεται, όμως, πως το “παντεσπάνι” παρασκευάζεται με άλλους τρόπους για να το γεύονται ελάχιστοι και όχι όλοι.

Κυρίως, όμως, δεν φαίνεται πρόθυμος να τιμήσει την συναινετική εκλογή του και την επιλογή του τότε προέδρου της Βουλής να τον επιλέξει γι αυτή την κρίσιμη αλλά και “περίοπτη” θέση. Προτιμά να παραμένει πρόεδρος της Αρχής και να “νίπτει τας χείρας του”. Κάτι απολύτως ορθό κατά κυριολεξία στην εποχή του κοροναϊού, υποκριτικό, όμως, ως προς την εκδοχή της μη εκπλήρωσης της εντολής που έχει λάβει.

Μια ακόμα από τις πολλές “επτυχημένες” επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που γυρίζουν μπούμερανγκ…

Σχετικά Άρθρα