Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στο Libre: Εντατικότερα τεστ, ανησυχώ για τα “ορφανά” κρούσματα

 Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στο Libre: Εντατικότερα τεστ, ανησυχώ για τα “ορφανά” κρούσματα

Ανησυχία από τα «ορφανά» κρούσματα και την καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων απομόνωσης

Η διασπορά των «ορφανών» κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απροθυμία κάποιων συμπολιτών μας για αυτοπεριορισμό φέρνουν την γενικευμένη απαγόρευση κυκλοφορίας πιο κοντά, δύο διαπιστώσεις που συμμερίζεται και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος. Η καθυστερημένη εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να μειώσει τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί το ΕΚΠΑ -καθηγητής του οποίου είναι και ο Σωτήρης Τσιόδρας- «ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση στην κοινότητα προκαλούν τα περιστατικά χωρίς επιβεβαιωμένη επαφή με ύποπτο κρούσμα και χωρίς να έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό».

Σύμφωνα μάλιστα με τον Θ. Δημόπουλο, υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των διαγνωστικών ελέγχων «ώστε να καταγραφούν όσα περιστατικά γίνεται περισσότερο, με δεδομένο ότι τα μη καταγεγραμμένα περιστατικά αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική πηγή διασποράς του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με δημοσίευση των Li και συνεργατών στο περιοδικό Science 16Mar2020».

Όμως ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα «να είμαστε όλοι συνεπείς στα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας. Η καθυστερημένη εφαρμογή τους μπορεί να μειώσει τα χρονικά περιθώρια για τον έλεγχο της αλυσίδας μετάδοσης», υπογραμμίζει με έμφαση.

Και μπορεί να «αποτελεί γεγονός ότι πλέον η πλήρης αναχαίτιση της πανδημίας αποτελεί ουτοπία», ωστόσο «ο σκοπός είναι να επιβραδύνουμε σημαντικά την πορεία της, ώστε να αναβάλουμε την έξαρση, δηλαδή το μέγιστο αριθμό κρουσμάτων ανά ημέρα, και τα νέα κρούσματα να διασπαρούν στο χρόνο “flattening of the epidemic curve”. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει το εθνικό σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας και υποστήριξης των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και εντατικής υποστήριξης».

Την ίδια στιγμή το ΕΚΠΑ εκπέμπει SOS για τους μεταγγιζόμενους: «Τονίζουμε την ιδιαίτερα μειωμένη διαθεσιμότητα αίματος και την αδήριτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας η οποία συνεχίζει να πραγματοποιείται με ασφάλεια στους κατάλληλα διαμορφωμένους σταθμούς αιμοδοσίας».

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα