Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τεχνολογιών υδρογόνου στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης

 Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τεχνολογιών υδρογόνου στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης

«Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εφόδια για να λειτουργήσει ως  στρατηγικός κόμβος για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και να αποτελέσει παράδειγμα του πώς μια μικρή χώρα μπορεί να είναι παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής γνώσης και καινοτομίας», σύμφωνα με τον Β. Γρηγορίου Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της Advent Technologies.

Στο άρθρο του ο κ. Γρηγορίου εξηγεί ότι η ταχύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών υδρογόνου μπορεί να επιφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και για την ΕΕ και γι’ αυτό ο ίδιος μέσω της εταιρείας του την προκρίνει. 

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τεχνολογιών υδρογόνου στο μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας και της Ευρώπης

Δρ. Βασίλης Γρηγορίου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Advent Technologies

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο καθιστά αναγκαία τη δρομολόγηση δραστικών αλλαγών στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι. Στην Ευρώπη, η γρηγορότερη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους έχουν σταθεί η αφορμή για πολυμερείς πρωτοβουλίες, με στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση αυτής της μετάβασης.

Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των πρωτοβουλιών επικεντρώνονται στις τεχνολογίες υδρογόνου, οι οποίες αναμένεται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Η ταχύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών υδρογόνου αποτελεί μία λύση, που είναι βασισμένη στη λογική, καθώς μπορεί να επιφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και για την ΕΕ, με ένα από τα σημαντικότερα να είναι η εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εξωτερικές αγορές.

Ο ρόλος του υδρογόνου στην επίτευξη μίας ταχύτερης, βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Αυτό αποδεικνύεται από τις ολοένα αυξανόμενες ενέργειες των κυβερνήσεων της ΕΕ και της βιομηχανίας προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Κοινή Διακήρυξη, που συνυπέγραψαν τον περασμένο Μάϊο κορυφαίοι κατασκευαστές μονάδων ηλεκτρόλυσης στην Ευρώπη στο πλαίσιο κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

  • Η Advent Technologies ήταν μία από τις εταιρείες που υπέγραψε την διακήρυξη στόχος της οποίας , είναι ο δεκαπλασιασμός της παραγωγικής τους ικανότητας σε 17,5 GW έως το 2025.

Σε εθνικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση, το Υπουργείο Ενέργειας πρόσφατα κατέθεσε τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο της Ελλάδας στη Βουλή. Ο πρώτος Εθνικός Κλιματικός Νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θέτει συγκεκριμένους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με έναν από αυτούς, να είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φυσικού αερίου από ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο. 

Παράλληλα, το έργο «Green HIPo» της Advent Technologies είναι μία από τις δύο ελληνικές επενδύσεις, που προκρίθηκαν στο πρώτο κύμα των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) στο υδρογόνο. Κατόπιν επικύρωσης της ΕΕ, η Advent Technologies θα λάβει χρηματοδότηση 782,1 εκατ. ευρώ για περίοδο έξι ετών.

Η επένδυση αυτή θα αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων μονάδων ηλεκτρόλυσης και κυψελών καυσίμου στη Δυτική Μακεδονία. 

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εφόδια για να λειτουργήσει ως  στρατηγικός κόμβος για την Ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου και κυψελών καυσίμου και να αποτελέσει παράδειγμα του πώς μια μικρή χώρα μπορεί να είναι παραγωγός και όχι μόνο καταναλωτής γνώσης και καινοτομίας. Η μετάβαση σε μία οικονομία απαλλαγμένη από ανθρακούχες εκπομπές είναι εδώ, και για την ώθησή της έχουν συμβάλει σημαντικά, τόσο ο ακαδημαϊκός, όσο και ο κυβερνητικός και βιομηχανικός τομέας της χώρας, μέσα από την οικοδόμηση μίας διαρκώς αναπτυσσόμενης, σταθερής, και ειλικρινούς συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα