Ο πρόεδρος του European Disability Forum, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλά στο libre για το βραβείο Carlos V 

 Ο πρόεδρος του European Disability Forum, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλά στο libre για το βραβείο Carlos V 

Ιστορική στιγμή ήταν για την ΕΣΑΜΕΑ και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, η προχτεσινή απονομή, στον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την ιδιότητα του Προέδρου του EDF, Ιωάννη Βαρδακαστάνη, του βραβείου Carlos V, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και Ιβηροαμερικανική Ακαδημία του Yuste Foundation. 

Σε μια συγκινητική τελετή, στις 11 Μαΐου, στον εμβληματικό χώρο του Monastery of Yuste στην Ισπανία, ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης παρέλαβε από την Α.Μ. βασιλιά της Ισπανίας Felipe VI, το σημαντικό αυτό βραβείο που αποτελεί ηθική δικαίωση για τον αγώνα των ατόμων με αναπηρία διεθνώς.

Για την ιδιαίτερη αυτή στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και του EDF, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μίλησε στο libre.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κριτική επιτροπή της 15ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Carlos V, αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), θεωρώντας ότι με τη δουλειά του οικοδομεί μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς, μια πιο κοινωνική, δίκαιη και ισότιμη Ευρώπη, και συμβάλλει στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στις αξίες που υπερασπίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου όλοι οι πολίτες να μπορούν να ζήσουν μαζί σε αυτόν τον κοινό χώρο υπό συνθήκες ισότητας χωρίς διακρίσεις.
Είναι η δεύτερη φορά που το Ευρωπαϊκό Βραβείο Carlos V παραδίδεται σε οργανισμό και όχι σε πρόσωπο.

Ο βασιλιάς Felipe VI επαίνεσε την 72η επέτειο της Διακήρυξης Σούμαν. Επεσήμανε, επίσης, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει μόνο να γιορτάζεται και να μνημονεύεται, αλλά πρέπει, επίσης, να προστατεύεται και να ενισχύεται, προκειμένου να συνεχίσει να οικοδομείται. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε, θα διαφυλαχτούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των ατόμων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αναγνώρισε το έργο και τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αναφέρθηκε στον ρόλο όλων των οργανώσεων στην υποστήριξη, την υπεράσπιση και την προώθηση των θεμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ευχαρίστησε ολόψυχα γι΄ αυτή την αναγνώριση, η οποία συμπίπτει όπως ανέφερε με την 25η επέτειο ίδρυσης του Φόρουμ. Επεσήμανε ότι το βραβείο απονέμεται σ΄ ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί και εργάζεται αδιάκοπα για την επίτευξη του συνθήματος της ΕΕ: ​​«Ενωμένοι στην ποικιλομορφία», επειδή, όπως είπε «η ποικιλομορφία της Ευρώπης συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της».

Ι. Βαρδακαστάνης: «Να γίνουν οι αόρατοι πολίτες της Ευρώπης ορατοί»

Μιλώντας στο libre, ο κ. Βαρδακαστάνης, περιέγραψε τα συναισθήματά του τη στιγμή της βράβευσης:

«Φυσικά και ένοιωσα και ακόμα νιώθω βαθιά συγκίνηση. Επιτρέψτε μου να πω και ατομική συγκίνηση και συλλογική. Δεν συνηθίζεται η αναγνώριση σε αυτό το επίπεδο του έργου μίας οργάνωσης. Η τιμή είναι μεγάλη και οφείλω να τονίσω ότι όταν παραλάμβανα το βραβείο του Καρόλου V από τα χέρια του Βασιλιά της Ισπανίας, το μυαλό μου, οι σκέψεις μου ήταν στραμμένες στις ανώνυμες γυναίκες με αναπηρία, του ανώνυμους άντρες με αναπηρία που ακόμα βιώνουν διακρίσεις φτώχεια, αποκλεισμό, στα άτομα με αναπηρία της Ουκρανίας, στους πρόσφυγες με αναπηρία, σε αυτά τα άτομα που ζουν στα ιδρύματα, στα θύματα με αναπηρία της πανδημίας».

Αναφέρθηκε, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και του EDF στο σημαντικό έργο που επιτελέστηκε από το EDF και οδήγησε στη συγκεκριμένη πολύ σημαντική διάκριση:

«Όταν δημιουργήσαμε το EDF, την περίοδο 1995-1997, το σύνθημά μας ήταν να γίνουν οι αόρατοι πολίτες της Ευρώπης ορατοί. Ορατοί στις Ευρωπαϊκές συνθήκες, στις πολιτικές, στα προγράμματα, σε όλες τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών.
Η αρχή έγινε με την Συνθήκη του Άμστερνταμ, στο άρθρο τις οποίας που αναφέρεται στην καταπολέμηση των διακρίσεων, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος «αναπηρία». Από το 1998, που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης, μέχρι μόλις λίγες ημέρες πριν, που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος διασφαλίζει το δικαίωμα της ψήφου σε όλα τα άτομα με αναπηρία χωρίς εξαιρέσεις, και επίσης διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όλο και περισσότερο παρούσα στην καθημερινή ζωή των 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το EDF συνετέλεσαν καθοριστικά στις διαπραγματεύσεις για τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και στην υιοθέτησή της το 2006 από τα Ηνωμένα Έθνη. Από το 2011, η Σύμβαση έχει τεθεί σε ισχύ και εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι η πρώτη διεθνής σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, η Σύμβαση, έχει κυρωθεί και από τα 27 Κράτη μέλη. Φυσικά, ο δρόμος για την υλοποίησή της είναι μακρής και δύσβατος, η συντήρηση, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, το ιατρικό μοντέλο για την αναπηρία κρατούν ακόμα γερά και στα κράτη μέλη.
Θεωρώ ότι αυτό το έργο και αυτή η συνεισφορά αξιολογήθηκε θετικά από την κριτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής και Ιβεροαμερικανικής Ακαδημίας Yuste Foundation».

Απαντώντας μας πώς πιστεύει ότι θα μπορέσει να βοηθήσει η βράβευση πρακτικά –εκτός από την αυτονόητη ηθική δικαίωση– για τη συνέχιση των διεκδικήσεων των Ατόμων με Αναπηρία, ο κ. Βαρδακαστάνης είπε χαρακτηριστικά:

Ασφαλώς όπως και εσείς αναφέρετε είναι μία πολύ μεγάλη ηθική συλλογική δικαίωση. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φέρνει μεγαλύτερη ορατότητα, όχι μόνο σε αυτά που μας κάνουν υπερήφανους, αλλά και γι’ αυτά που μας πικραίνουν, δηλαδή για τα ελλείματα νομοθεσίας και πολιτικής που ακόμα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας δίνει περισσότερη δύναμη να αγωνιστούμε για να υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οριζόντια νομοθεσία καταπολέμησης των διακρίσεων και να παύσει το 50% των Ευρωπαίων με αναπηρία να νιώθει ότι βιώνει άνιση μεταχείριση σε όλους τους τομείς της ζωής του. Για να υπάρξει ρητή αναγνώριση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια με αναπηρία αντιμετωπίζουν βία και τραγικές καταστάσεις στη ζωής τους, όπως η υποχρεωτική στείρωση και συνεπώς με Ευρωπαϊκή νομοθεσία να υπάρξει ρητή απαγόρευση και προστασία των γυναικών με αναπηρία από τη βία Για να εκπονηθούν και εφαρμοσθούν ποιοτικές και συμπεριληπτικές πολιτικές απασχόλησης και εκπαίδευσης. Για να πάψει να υπάρχει η διαφορά στο ποσοστό απασχόλησης 50,8% για τα άτομα με αναπηρία, 75% για το γενικό πληθυσμό. Για να σταματήσει η πολύ υψηλή σχολική διαρροή για τους μαθητές με αναπηρία, σε σχέση με το γενικό μαθητικό πληθυσμό. Φυσικά, θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλούς τομείς ακόμα. Απλά ονοματίζω τη χρήση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που πρέπει να ενισχύουν  την συμπερίληψη και την ανεξάρτητη διαβίωση, την ελευθερία στη μετακίνηση, την προσβασιμότητα σε όλα τα περιβάλλοντα κλπ. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και οι αναγνωρίσεις μας ενδυναμώνουν να συνεχίσουμε. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) επεσήμανε, επίσης, ότι είναι τιμητικό που έλαβε αυτό το βραβείο στην Ισπανία, «μία από τις πιο ευαίσθητες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία». Συμπλήρωσε ότι χάρη στην «εξαιρετική δουλειά και δύναμή του, το ισπανικό αναπηρικό κίνημα, εργάζεται «ακούραστα» προκειμένου να διασφαλίσει την κοινωνική ένταξη και τις ίσες ευκαιρίες σε περιοχές, όπως είναι η Εξτρεμαδούρα.

Τόνισε, τέλος, ότι «τα άτομα με αναπηρία, μετά από πάρα πολλά χρόνια διακρίσεων, διαχωρισμού, ακόμη και δίωξης και βίας, βρήκαν, στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, τη δυνατότητα να διαμορφώσουν μια ήπειρο που αγκαλιάζει την ανθρώπινη ποικιλομορφία και όπου οι πολίτες με αναπηρία μπορούν να αναπτυχθούν και να συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Σχετικά Άρθρα