• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Τούρκο πρόεδρο

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Τούρκο πρόεδρο

Φωτο Αρχείου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχουν αύριο, ότι τυχόν αιφνιδιαστικές ενέργειες δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και ότι οι κρίσεις θα πρέπει να αποφεύγονται, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

αυτή η πληροφορία από το περιβάλλον του αμερικανού Προέδρου, δίνει τέλος και στο διπλωματικό σήριαλ που έχει εξελιχθεί τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν ο Μπάιντεν, που βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20, θα συζητήσει επίσης το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και την αμυντική σχέση της με τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου είχε δηλώσει σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να προγραμματιστεί η συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ διευκρίνησε ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν αυτή θα συνέβαινε στην Ρώμη ή στη Γλασκώβη.

Σημειώνεται επίσης ότι στα μέσα Οκτωβρίου, ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κηρυχθούν “ανεπιθύμητα πρόσωπα” 10 πρεσβευτές ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνος των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του φιλάνθρωπου μαικήνα Οσμάν Καβαλά.

Στη συνέχεια ωστόσο απέσυρε την απειλή και αφού νωρίτερα είχε απειληθεί η σχέση του με του τούρκο υπουρξό εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου που είχε κρατήσει αποστάσεις από αυτή την απόφαση του Ερντογάν, η οποία και οδήγησε στα άκρα τις ήδη τεταμένες αμερικανο-τουρκικές σχέχεις εξαιτίας της επιμονής της Άγκυρας να κρατά εγκατεστημένους στο έδαφός της τους ρωσικούς S-400.

Τέλος, εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι, εάν η συνάντηση θα είναι σε διμερές επίπεδο όπως έχει ζητήσει η τουρκική πλευρά ή θα είναι μία συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου των G20.