Ο Πομπέο τώρα δεν είναι βέβαιος ότι ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο αλλά αποδείξεις υπάρχουν

 Ο Πομπέο τώρα δεν είναι βέβαιος ότι ο ιός προήλθε από κινεζικό εργαστήριο αλλά αποδείξεις υπάρχουν

Στις τελευταίες δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, φαίνεται ότι υποχώρησε από τις απόλυτες θέσεις του που είχε εκφράσει το προηγούμενο διάστημα, λέγοντας πως πλέον «δεν είμαστε βέβαιοι»

Προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι έχει “τεράστιες αποδείξεις” ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, την πόλη όπου εντοπίστηκε στα τέλη του 2019. Ωστόσο, πρόσθεσε σήμερα: “Δεν είμαστε βέβαιοι”.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμιά ανακολουθία: “Δεν έχουμε τη βεβαιότητα, και υπάρχουν σημαντικές αποδείξεις ότι αυτό προέρχεται από το εργαστήριο, και οι δύο οι δηλώσεις αυτές είναι αληθινές”.

Η κινεζική τηλεόραση χαρακτήρισε τη Δευτέρα “τρελά” τα σχόλια αυτά, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε “αναπόδεικτες” δηλώσεις.

“Ο Μάικ Πομπέο έχει μιλήσει επανειλημμένα, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία. Γιατί; Γιατί δεν έχει κανένα”, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσανγίν.

Σύμφωνα με τη μεγάλη πλειονότητα των ερευνητών, ο κορωνοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Μια αγορά της Ουχάν ενοχοποιείται από Κινέζους επιστήμονες καθώς φέρεται να πωλούσε ζωντανά άγρια ζώα.

Πρεσβευτής της ΕΕ στο Πεκίνο: Η κλιμάκωση των εντάσεων δεν βοηθά

Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι προβληματική για όλες τις πλευρές και αποτρέπει την ευρεία διεθνή συνεργασία που απαιτείται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόνισε ο Νικολά Σαπουί, πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κίνα έκρινε ότι το Πεκίνο χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων καθώς και να προωθήσει περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποτραπεί η καταστροφή των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, η αποσύνδεση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και η άνοδος του προστατευτισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα