• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο “πλουραλισμός” του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Λιάκος

 Ο “πλουραλισμός” του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Λιάκος

Σεβαστές οι απόψεις του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, όπως και η μακρά δημιουργική πορεία του, αποτελούν, δε, αναμφίβολα στοιχείο που εμπλουτίζει την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία και δι’ αυτής με πασοκογενείς και στελέχη της κεντροαριστεράς.

Αυτός ο “πλουραλισμός”, που σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης αποτελεί συστατικό στοιχείο εσωτερικής δημοκρατίας, δημιουργεί συχνά εικόνα σύγχυσης σε ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον που καραδοκεί να αναδείξει οτιδήποτε διχάζει.

Η ανάρτηση του κ. Λιάκου στο Facebook, με αφορμή τις συλλήψεις Αφγανών μεταναστών για την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, προκάλεσε -ως αναμενόταν- την αντίδραση στο διαδίκτυο από πρόσωπα και μέσα που στηρίζουν την κυβέρνηση:

«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοΐδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον», έγραψε ο κ. Λιάκος στο Facebook.

Υπάρχει, ωστόσο, μια διάσταση που κακώς υποτιμάται. Ο εμπρησμός -εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί- είναι μία ποινική κακουργηματική πράξη. Κάθε Έλληνας πολίτης, όπως και κάθε μετανάστης που αιτείται άσυλο, υπόκεινται στους ίδιους νόμους. Ακόμα και αν ο δεύτερος προέρχεται από εμπόλεμη ζώνη και έχει υποστεί απίστευτες ταλαιπωρίες για να πάρει τον δρόμο προς τον ευρωπαϊκό “παράδεισο” και την ασφάλεια.

Αυτή την πλευρά ο καθηγητής κ. Λιάκος μάλλον δεν την λαμβάνει υπόψη του. Και εντείνει ίσως την σύγχυση…