Ο πληθωρισμός “βουλιάζει” τις ΗΠΑ, η FED αυξάνει (ξανά) τα επιτόκια κατά 75 μονάδες

 Ο πληθωρισμός “βουλιάζει” τις ΗΠΑ, η FED αυξάνει (ξανά) τα επιτόκια κατά 75 μονάδες

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης – μεταξύ 2,25% και 2,50% – στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν επιβραδυνθεί. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό», αναφέρει η ανακοίνωση της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, στην πιο επιθετική αύξηση από το 1994. Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση επιτοκίων φέτος, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ κινούνται επιθετικά για να περιορίσουν την ισχυρότερη αύξηση του πληθωρισμού.

Όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Fed εφάρμοσε μια σειρά έκτακτων για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου της στο μηδέν, καθιστώντας σχεδόν ελεύθερο τον δανεισμό χρημάτων. Αλλά ενώ αυτή η πολιτική «εύκολου χρήματος» ενθάρρυνε τις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τροφοδότησε επίσης τον πληθωρισμό και συνέβαλε στη σημερινή «υπερθερμασμένη» οικονομία.

Οι ενέργειες της Fed, σύμφωνα με το CNN, αυξάνουν πλέον το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δανεισμό μίας ημέρας σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,50%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2018.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Fed έχει ωθήσει το επιτόκιο αναφοράς της προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά μέσο όρο 25 μονάδες βάσης, προτιμώντας να… κατευθύνει την οικονομία με χαμηλή ταχύτητα. Αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα τον περασμένο μήνα να αποφασίζει αύξηση των επιτοκίων τρεις φορές το μέγεθός της, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 1994 που η Fed σημείωσε αύξηση 75 μονάδων βάσης. Η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Fed που η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης δύο φορές στη σειρά.

«Το αν η οικονομία μπορεί να μεταβεί ομαλά από το allegro στο adagio είναι πολύ αμφίβολο και εξαρτάται τόσο από την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας όσο και από τον τρόπο με τον οποίο η Fed ασκεί πολιτική από εδώ και πέρα», δήλωσε ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην JPMorgan Asset Management.

Η Fed πρέπει να εκτελέσει μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης, διαφορετικά η στρατηγική της θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αυξάνεται. Ο σημαντικός και εδραιωμένος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης ότι η Fed μπορεί να εκπληρώσει τη διπλή εντολή της για σταθερότητα των τιμών και μέγιστη απασχόληση. Και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία θα ήταν ο επίμονος πληθωρισμός, όχι μια οικονομική ύφεση.

Οι αναλυτές της BlackRock ανέφεραν σε σημείωμά τους: «Πιστεύουμε ότι μια ομαλή προσγείωση είναι απίθανη. Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα απότομους συμβιβασμούς μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού. Αναμένουμε ότι η Fed θα αλλάξει πορεία μόνο το επόμενο έτος, όταν οι οικονομικές επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων γίνουν σαφείς».

Ωστόσο, οι επενδυτές περίμεναν ευρέως ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά άλλα τρία τέταρτα της μονάδας μετά από μια καταστροφική έκθεση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο. Οι τιμές των αγαθών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σε μια νέα κορύφωση της εποχής της πανδημίας τον Ιούνιο, σημειώνοντας άλμα κατά 9,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας. Αυτό είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ανάγνωση, όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,6% για το έτος που έληξε τον Μάιο.

Μάλιστα τα χρήματα είναι περιορισμένα σε πολλά νοικοκυριά των ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αποταμιεύουν πολύ λιγότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Τον Μάιο, οι Αμερικανοί εξοικονόμησαν μόλις το 5,4% του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος, από 12,4% σε ετήσια βάση.

Θεόκριτος Αργυριάδης