Ο πληθωρισμός γκρεμίζει τις αγορές – Σε καθεστώς “bear market” οι δείκτες – Εκτιμήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ – Πώς χάθηκαν 150 δις στα κρυπτονομίσματα

 Ο πληθωρισμός γκρεμίζει τις αγορές – Σε καθεστώς “bear market” οι δείκτες – Εκτιμήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ – Πώς χάθηκαν 150 δις στα κρυπτονομίσματα

Καθόλου καλή εικόνα δεν παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Αιτία, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού και ο φόβος ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κάνουν επιθετικές κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν μοιραία σε ύφεση.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό συνέτειναν στο άσχημα κλίμα στα χρηματιστήρια. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,8% φέτος, ξεπερνώντας κατά πολύ το 5,1% που είχε προβλέψει η τράπεζα τον Μάρτιο.

Αντίστοιχη πορεία είναι και αυτή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τα στοιχεία να τον εκτινάσσουν στο 8,6% σε ετήσια βάση.

Η κακή ημέρα φάνηκε από το πρωί με τις ευρωπαϊκές μετοχές να καταγράφουν πτώση από το ξεκίνημα των συναλλαγών για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση. Στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκές χρηματιστήρια η πτώση είναι πάνω από 2%.

Και οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά άνω του 2%, έχοντας δεχθεί πλήγμα και από την προειδοποίηση του Πεκίνου για την COVID-19. Την Παρασκευή η Wall Street κατέγραψε βαριές απώλειες μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,6% τον Μάιο, με τις τιμές καταναλωτή να καταγράφουν τη μεγαλύτερή τους αύξηση από το 1981.

Σε καθεστώς bear market διολισθαίνει ο S&P 500

Στο καθεστώς της bear market (η οποία παρατηρείται όταν ένας επενδυτής θεωρεί ότι η αξία μιας συγκεκριμένης μετοχής, ή της χρηματοπιστωτικής αγοράς στο σύνολο της, θα μειωθεί στο μέλλον) διολισθαίνει σήμερα ο S&P 500, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση των υπόλοιπων αμερικανικών δεικτών, καθώς οι εκτιμήσεις για την ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 2,07% στις 30.741 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,47% στις 3.804 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 2,93% στις 11.007 μονάδες.

Νέο ενδοημερήσιο χαμηλό

Ο S&P 500 σημειώνει σήμερα νέο ενδοημερήσιο χαμηλό για το έτος και υποχωρεί σχεδόν 21% από το ρεκόρ του, επιστρέφοντας στην επικράτεια της bear market μετά από περίπου τρεις εβδομάδες. Εάν ολοκληρώσει εδώ σήμερα, θα επιβεβαιώσει την bear market, αναφέρουν οι τεχνικοί αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν για τις πιθανότητες ενός «June Swoon», δηλαδή να οδηγηθεί κατευθείαν στις 3.400.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Boeing, της Salesforce και της Chevron υποχωρούν περισσότερο από 5%, 4% και 3%, αντίστοιχα, ασκώντας μεγάλες πιέσεις στον Dow. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές της τεχνολογίας, με τις Amazon, Netflix και Nvidia να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 4% καθώς ο Nasdaq φτάνει σήμερα σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων.

Άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων

Εν τω μεταξύ, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια εκτινάχθηκαν καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να επηρεάζονται από τη χειρότερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού, η οποία θα οδηγήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης σε περισσότερο από 3,22%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2007, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed μπορεί να χρειαστεί να γίνει ακόμη πιο επιθετική για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το επιτόκιο 2ετών ομολόγων διαπραγματεύτηκε στιγμιαία πάνω από το αντίστοιχο του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης που θεωρείται δείκτης εκτίμησης ύφεσης. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα την Τετάρτη. Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαία μονάδα) τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.

Βουτιά στο Bitcoin – Χάθηκαν πάνω από 150 δις σε δύο ημέρες

Κάτω από τις 25.000 δολάρια υποχώρησε η τιμή του Bitcoin το πρωί της Δευτέρας, καθώς το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον και οι αυξανόμενοι συστημικοί κίνδυνοι στην αγορά κρυπτογράφησης ασκούν πιέσεις στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα καταγράφει δώδεκα εβδομάδες συνεχούς πτώσης, υποχωρώντας από σχεδόν 49.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε κάτω από 25.000 δολάρια.

Το Σαββατοκύριακο και το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Έδειξε κάποιες ενδείξεις φθίνουσας βάσης στα μέσα Μαΐου, αλλά τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ελάχιστα μείωσαν το πτωτικό κλίμα.

Νέο πλήγμα

Η αγορά δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας δανεισμού κρυπτονομισμάτων Celsius Network, ότι θα διακόψει τις αναλήψεις και τις μεταφορές μεταξύ λογαριασμών λόγω «ακραίων συνθηκών της αγοράς»

«Προχωρούμε σε αυτή την απαραίτητη ενέργεια… προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τη ρευστότητα και τις λειτουργίες, ενώ λαμβάνουμε μέτρα για τη διατήρηση και την προστασία των περιουσιακών στοιχείων», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση σε blog.

Το Celsius Network, το οποίο συγκέντρωσε 750 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στα τέλη του περασμένου έτους, είναι σημαντικός παίκτης στον δανεισμό κρυπτονομισμάτων. Προσφέρει έντοκα προϊόντα σε πελάτες που καταθέτουν τα κρυπτονομίσματα τους στην εταιρεία και δανείζει κρυπτονομίσματα για να κερδίσουν απόδοση.

Από τις 17 Μαΐου, η εταιρεία είχε επεξεργαστεί δάνεια αξίας 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είχε περιουσιακά στοιχεία 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ανέφερε τον Αύγουστο του περασμένου έτους ότι είχε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Μπλόκο στις αναλήψεις bitcoin

Σε διακοπή των αναλήψεων Bitcoin προχώρησε η Binance εξηγώντας ότι «μια παρτίδα συναλλαγών Bitcoin κόλλησε» λόγω των χαμηλών τελών συναλλαγών, «με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση» από το δίκτυο.

Αρχικά ο ιδρυτής και CEO της Binance Τσανκγπένγκ Ζιάο σε tweet του σημείωσε ότι το όλο πρόβλημα θα επιλυόταν σε περίπου 30 λεπτά. Σύντομα όμως επανήλθε επισημαίνοντας ότι «πρόκειται να πάρει παραπάνω χρόνο σε σχέση με την αρχική μου εκτίμηση, η επιδιόρθωση του προβλήματος».

Η παύση των αναλήψεων έρχεται εν μέσω αυξημένου ρυθμιστικού ελέγχου των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων από τις αμερικανικές αρχές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φέρεται να ερευνά την Binance Holdings Ltd. για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών αξιών όταν εξέδωσε το κουπόνι BNB, το οποίο παρέχει στους συναλλασσόμενους στην πλατφόρμα χαμηλότερες αμοιβές.

Θεόκριτος Αργυριάδης