• 4 Δεκεμβρίου, 2020

Ο Παλαιοκώστας, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από Δένδια και ο “άφαντος” Παππάς- Το άγνωστο παρασκήνιο και οι …συγκρίσεις

 Ο Παλαιοκώστας, η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από Δένδια και ο “άφαντος” Παππάς- Το άγνωστο παρασκήνιο και οι …συγκρίσεις

Οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι είχαν τον Φεβρουάριο του 2009 – και ενόψει της δίκης τους για την προ τριών χρόνων απόδρασή τους – μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου κρατούνταν στα κελιά της απομόνωσης, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς. Για αυτήν την υπόθεση συνολικά κατηγορούνταν 11 άτομα, ανάμεσα στα οποία και οι Βασίλης Στεφανάκος και Γιώργος Τσακογιάννης σαν οι ιθύνοντες νόες της επιχείρησης απόδρασης καθώς και οι συνεργοί που υπέθαλψαν τους δραπέτες.

Η δίκη είχε οριστεί να αρχίσει την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου του 2009 αλλά την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009, ένα ελικόπτερο καταφτάνει και πάλι πάνω από τον προαύλιο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, παραλαμβάνει τους Παλαιοκώστα και Ριζάι, και εξαφανίζεται παρά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τους φύλακες του προαυλίου με κατεύθυνση προς το Καπανδρίτι.

Εκείνο το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην Κέρκυρα (εκλογική του περιφέρεια) και ενημερώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά την απόδραση, κι ενώ στην Αθήνα τα κανάλια διέκοπταν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την είδηση. Όπως περιγράφουν το παρασκήνιο εκείνων των ωρών οι γνωρίζοντες, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε αμέσως με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Καραμανλής βρισκόταν στην κατοικία του στη Ραφήνα και σε διαρκή ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευάγγελο Αντώναρο που είχε φθάσει από την πρώτη στιγμή στο γραφείο του και συντόνιζε την κυβέρνηση με εντολή του πρωθυπουργού.

Δένδιας και Αντώναρος ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία και ο πρώτος αναζητούσε τρόπο να επιστρέψει στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά κινητοποιήθηκε ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να στείλει αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να φέρει στην Αθήνα τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, δεδομένου πως δεν υπήρχε πτήση της Ολυμπιακής ή της Aegean από την Κέρκυρα για το “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Ελεύθερη η γυναίκα που βοήθησε την απόδραση Παλαιοκώστα – Ριζάι – News.gr

Ο Νίκος Δένδιας, αντιλαμβανόμενος τον πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο της θεαματικής απόδρασης Παλαιοκώστα και Ριτζάϊ, δηλώνει στον Αντώναρο- για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό- πως προτίθεται να υποβάλλει την παραίτησή του. Η κρίση αποτρέπεται και δίνεται εντολή στον υπουργό να επιστρέψει πάραυτα και να μεταβεί στις φυλακές Κορυδαλλού για να συντονίσει τις ενέργειες. Ήταν θέμα τιμής για την αστυνομία και την κυβέρνηση, αφενός να διερευνήσει πλήρως τι ακριβώς είχε συμβεί και αφετέρου να εντοπισθεί και να συλληφθεί ο δραπέτης.

Λίγες μέρες μετά, στη Βουλή, και μετά από ερώτηση του Ντίνου Ρόβλια (ΠΑΣΟΚ), ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει και επισήμως την πολιτική ευθύνη της απόδρασης και εξηγεί γιατί έκρινε πως δεν έπρεπε να παραιτηθεί.

Αναφορικά με την απόδραση, ο κ. Δένδιας είπε: «Το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη. Βεβαίως, υπάρχει πολιτική ευθύνη και βεβαίως την έχει ο ομιλών την πολιτική ευθύνη. Την καταλόγισε στους άμεσους συνεργάτες του ως έκρινε και εάν έκρινε ότι την είχε και ο ίδιος στο βαθμό που έπρεπε, σας διαβεβαιώ ότι θα παραιτείτο. Και αυτό οφείλει να κάνει κάθε υπουργός».

Αυτά για να υπάρξει η αναγκαία σύγκριση με το γεγονός ότι 24 ώρες μετά την “εξαφάνιση” του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, καμία επίσημη ανάληψη ευθύνης δεν έχει υπάρξει. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα όσα διαδίδονταν από την ΕΛ.ΑΣ για στενό κλοιό γύρω από τους Χρυσαυγίτες καταδικασθέντες, ο Χρήστος Παππάς δεν είχε δώσει σημεία ζωής από την 1η Οκτωβρίου (τελευταία μέρα που με βάση τους περιοριστικούς όρους εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του). Επί 22 μέρες είναι “αφαντος”, ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου!