Ο Μπαχτσελί ζητά μονομερή ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο – “Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης – Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”

 Ο Μπαχτσελί ζητά μονομερή ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο – “Η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης – Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο”

Περαιτέρω κλιμάκωση στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προκαλούν οι δηλώσεις του ακροδεξιού εταίρου της κυβέρνησης-Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος ζήτησε την κήρυξη εκ μέρους της Τουρκίας ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τους χάρτες της να τους καταθέσει και στον ΟΗΕ.

Οι προτάσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί προς την κυβέρνηση για την μονομερή κήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία κατατέθηκαν… δημοσίως, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης (13.06.2022). Ο ακροδεξιός πολιτικός μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή!

Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελίν, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN, στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. 

Και όταν ορίσει, μόνη της, την ΑΟΖ της, ο Μπαχτσελί προτείνει αυτή να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, για να “περάσει” και επισήμως ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. 

Έτσι, είπε, θα καταγραφεί στους χάρτες ποια νησιά και βραχονησίδες δεν έχουν περάσει επίσημα και με συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, στην Ελλάδα και άρα ανήκουν στην Τουρκία. Και τα νησιά και οι βραχονησίδες που θα βρίσκονται στην ΑΟΖ που θα κηρύξει η Τουρκία, θα τεθούν υπό τη δικαιοδοσία πολιτικών διοικήσεων, συνέχισε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Στο τρίτο στάδιο των προτάσεών του, ο ακροδεξιός πολιτικών πρότεινε η Τουρκία να ανακοινώσει μια επ’ αόριστον NAVTEX για να καλύψει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και των βραχονησίδων αυτών. 

«Κυρίες και κύριοι, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα στάδιο απόφασης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Ή θα πέσουμε στην παγίδα του διχασμού ή θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την άσκηση Efes 2022 (σ.σ. πήγαν μαζί στη Σμύρνη Ερτογάν και Μπαχτσελί).

«Έχουμε στείλει ένα ιστορικό μήνυμα στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία περνάει σε πράξεις, κινείται με προσοχή και αυτοπεποίθηση», είπε ο Μπαχτσελί, που κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει… δικό της χάρτη την ανομία και την αδικία στο Αιγαίο και «εμείς δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε». 

Μανώλης Δράκος