• 22 Ιανουαρίου, 2021

Ο Λουκασένκο απειλεί με “λουκέτα” σε εργοστάσια και απολύσεις- Σε ετοιμότητα ο στρατός

 Ο Λουκασένκο απειλεί με “λουκέτα” σε εργοστάσια και απολύσεις- Σε ετοιμότητα ο στρατός

Ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει αργά ή γρήγορα, λέει η αυτοεξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Ο Λουκασένκο απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια και να απολύσει όσους εργάτες συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, ενώ διέταξε τον στρατό να «υπερασπιστεί την ακεραιότητα της χώρας».

 Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απείλησε σήμερα ότι θα κλείσει τα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι των οποίων συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Λουκασένκο άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες θα απολυθούν.

«Εάν ένα εργοστάσιο δεν λειτουργεί, τότε ας βάλουμε λουκέτο στην πύλη του από την Δευτέρα, ας το σταματήσουμε», φέρεται να είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, σε ομιλία του στην πόλη Γκρόντνο, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. «Ο κόσμος θα ηρεμήσει και θα αποφασίσουμε ποιον θα καλέσουμε (να δουλέψει) μετά», πρόσθεσε.

Μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου υποστηρικτές της αντιπολίτευσης βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας νοθεία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και ορισμένοι εργάτες κρατικών εργοστασίων. Ο Λουκασένκο, που κυβερνά τη Λευκορωσία εδώ και 26 χρόνια, αρνείται κατηγορηματικά ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές, τις οποίες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%.

Η κυριότερη αντίπαλός του στις εκλογές, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, έχει καταφύγει στη γειτονική Λιθουανία. Χωρίς να την κατονομάσει, ο Λουκασένκο είπε σήμερα ότι οι οργανωτές των κινητοποιήσεων «κάθονται στο εξωτερικό σε γειτονικές χώρες» και απολαμβάνουν την πολιτική στήριξη των ηγετών αυτών των χωρών.

Η Τιχανόφσκαγια πρόκειται να συναντηθεί την Δευτέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Λιθουανία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για εκτόνωση της κρίσης.

Ο Λουκασένκο πρέπει να φύγει αργά ή γρήγορα, λέει η Τιχανόφσκαγια

Οι πολίτες της Λευκορωσίας δεν θα επιτρέψουν στον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να τους μεταχειρίζεται όπως πριν και αργά ή γρήγορα ο Λουκασένκο θα πρέπει να φύγει, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Reuters η κύρια αντίπαλός του, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η ίδια δήλωσε πως δέχεται πολλά τηλεφωνήματα από διεθνείς ηγέτες, μεταξύ άλλων και από τη Βρετανία και τη Γερμανία, και πως το μόνο που τους ζητάει είναι να υποστηρίξουν τον λευκορωσικό λαό και να σεβαστούν την κυριαρχία της χώρας.

Η Τιχανόφσκαγια δήλωσε πως αισθάνεται ασφαλής στη γειτονική Λιθουανία και πως έχει γύρω της σωματοφύλακες, αλλά αρνήθηκε να κάνει περισσότερα σχόλια σχετικά με την ασφάλειά της.

Διέταξε τον στρατό να «υπερασπιστεί την ακεραιότητα της χώρας»

Σημειώνεται ότι, ο Λουκασένκο έδωσε το Σάββατο εντολή στον υπουργό Άμυνας να λάβει «τα αυστηρότερα μέτρα» για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η οποία συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, επιθεώρησε σήμερα τις στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στο Γκρόντνο, στη δυτική Λευκορωσία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μέσω του Telegram από τη λευκορωσική προεδρία.

Κατά την άφιξή του στο Γκρόντνο, ο Λουκασένκο κατήγγειλε το κίνημα διαμαρτυρίας που υποκινείται, σύμφωνα με τον ίδιο, «από το εξωτερικό».

«Διέταξα τον υπουργό Άμυνας (…) να υπερασπιστεί πρώτα απ’ όλα το δυτικό μαργαριτάρι της Λευκορωσίας, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στο Γκρόντνο. Και να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα για να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η δήλωση αυτή γίνεται ενώ μεγάλες λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις έχουν προγραμματισθεί για την περιφέρεια του Γκρόντνο από τις 28 ως τις 31 Αυγούστου.

Το NATO διαψεύδει πως αναπτύσσει ενισχύσεις στα σύνορα

Το NATO διέψευσε το βράδυ του Σαββάτου ότι έχει στείλει οποιεσδήποτε «ενισχύσεις» στα σύνορα με τη Λευκορωσία, διαβεβαιώνοντας ότι οι κατηγορίες περί αυτού δεν έχουν «καμία βάση», απαντώντας έμμεσα στον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το NATO ενισχύσει τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη Λευκορωσία δεν έχει καμία βάση. Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, το NATO δεν αποτελεί επ’ ουδενί απειλή για την Λευκορωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν αναπτύσσει στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιφέρεια», διαβεβαίωσε η Οάνα Λουνγκέσκου, εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η εκπρόσωπος της ατλαντικής συμμαχίας διαβεβαίωσε ότι το NATO βρίσκεται «σε καθαρά αμυντική» θέση.

«Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε, έτοιμοι να αποκρούσουμε οποιαδήποτε επίθεση και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας. Καλούμε το Μινσκ να επιδείξει απόλυτο σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» των πολιτών της Λευκορωσίας, πρόσθεσε η Λουνγκέσκου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας από την πλευρά της χαρακτήρισε τις δηλώσεις του λευκορώσου ηγέτη «προπαγάνδα του καθεστώτος», ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα μίλησε «για εντελώς ανυπόστατες δηλώσεις για κατά φαντασίαν εξωτερικές απειλές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters