• 26 Νοεμβρίου, 2020

Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία- Κάμφθηκε η διαφωνία Κεραμέως

 Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία- Κάμφθηκε η διαφωνία Κεραμέως

Οριστική είναι η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Η απόφαση πάρθηκε αργά το απόγεμα της Παρασκευής και θα ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το Σάββατο.

Στην συνεδρίαση ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις για το αν θα έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα ή μόνο στις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Φαίνεται παντως ότι για το ζήτημα υπήρχαν εξαρχής και διαφορετικές προσεγγίσεις στους κόλπους της κυβερνησης.


Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χθες (ΣΚΑΪ) δεν απέκλειε να υπαρξει εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών. Ενώ η κ. Κεραμέως έλεγε (ΣΚΑΙ) ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια εισήγηση.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δήλωνε σήμερα το πρωί (Star): “Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά”. Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά και έλεγε (Alpha) ότι σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Σημειωτέον ότι κλείσιμο των δημοτικών (και μαζί και των νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών) έχει και δύο ακόμη παραμέτρους:

Πρώτον, θα πρέπει να δοθούν άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς.

Και δεύτερον, η όποια απόφαση αφορά και τα ιδιωτικά σχολεία, τα οποια ενδεχομένως να κληθούν να επιστρέψουν δίδακτρα.

Αποκάλυψη “Ριζοσπάστη”: Αυτοψία-σοκ στα Μέσα Μεταφοράς- Εστίες υπερμετάδοσης του ιού (έγγραφα)

Τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τους ειδικούς να καταλήγουν στην εισήγηση για κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα:

Η εισήγηση αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής.

H απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων έκλινε προς το να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, τόνισε αργότερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας.

«Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας» ανέφερε.

Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.