Ο Κώστας, ο Παύλος, και ο…Κωνσταντίνος- Ένα…Αθηναϊκό σενάριο

 Ο Κώστας, ο Παύλος, και ο…Κωνσταντίνος- Ένα…Αθηναϊκό σενάριο

Μπορεί οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023 και να προηγηθούν οι εθνικές εκλογές (είτε φέτος το φθινόπωρο, είτε, το πιθανότερο, την άνοιξη του επόμενου έτους), το ενδιαφέρον, ωστόσο, κομματικών επιτελείων και διαφόρων προσώπων έχει αρχίσει και εντείνεται.

Ήδη, αρκετά σενάρια συζητώνται σε πολιτικά γραφεία και, όπως πληροφορείται το Backstage, το πιο “θερμό” από αυτά αφορά τον Δήμο Αθηναίων. Δεν υπολλείπεται, βεβαίως, αυτό για την ανάδειξη του νέου Περιφερειάρχη Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη να θεωρείται μάλλον βέβαιο πως δεν θα έχει εκ νέου την υποστήριξη της Ν.Δ και μάλλον να αναζητήσει διέξοδο, είτε στη Βουλή, είτε -το πιθανότερο- στην Ευρωβουλή, όμως η Αθήνα μπορεί να αποτελέσει εργαστήριο εξελίξεων. Αναλόγως, βεβαίως, και των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών και του ποιά κυβέρνηση (συνεργασίας;) θα έχει σχηματιστεί.

Το βέβαιο είναι πως ο Κώστας Μπακογιάννης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και όπως αφήνει να εννοηθεί σε συνομιλητές του επιθυμεί μία ακόμα θητεία στην πλατεία Κοτζιά πριν βάλει πλώρη για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται στο πολιτικό παρασκήνιο αφορούν στο ποιά πολιτικά πρόσωπα θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν στον δήμαρχο Αθηναίων.

Επ΄ αυτού, κυκλοφορεί εντόνως ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο:

Εφόσον διαμορφωθούν συνθήκες για πολιτική σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛ, ειδικά εάν αυτή λάβει και έκφραση διακυβέρνησης μετά τις επόμενες κάλπες (διπλές;), ακούγεται πως μπορεί να υπάρξει κοινή υποψηφιότητα απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Προωθείται, λοιπόν, όπως μαθαίνουμε, η υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη στην οποία, όπως λέγεται, θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να συμφωνήσουν Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου. Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ και στενός συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει την ανανέωση (κάτι που έκανε και ως υποψήφιος για την ηγεσία, επιχειρώντας μία ενδιαφέρουσα πρώτη καταγραφή δυνάμεων), και έχει αποφύγει να ενταχθεί παλαιότερα στο λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Είναι χαρακτηριστικό πως διατηρεί εξαιρετική πολιτική αλλά και φιλική σχέση με στελέχη και βουλευτές της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τον τομεάρχη Εσωτερικών Κώστα Ζαχαριάδη.

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Χρηστίδης: «Δεν είμαι κομματάρχης της δεκαετίας του '60, να δίνω γραμμές»

Και ο Παύλος Γερουλάνος θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, ωστόσο εκτέθηκε ήδη μία φορά -με πολύ καλά αποτελέσματα- στην μάχη της Αθήνας και κατά ορισμένους που διακινούν τα σενάρια, η πιθανή σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί ένα εντελώς νέο πρόσωπο. Κι αυτό είναι πολύ πιθανό να είναι ο Παύλος Χρηστίδης. Ο τελευταίος θεωρείται, μάλιστα, εκ των θιασωτών της πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών και διαθέτει αρκετά έντονο αντιδεξιό πρόσημο, χωρίς, όμως, πολώσεις και “ξύλινο” λόγο.

Η υποψηφιότητα Χρηστίδη θα μπορούσε, λένε οι γνωρίζοντες, να σταθεί δυναμικά απέναντι στην πρόθεση του Κώστα Μπακογιάννη για μία νέα θητεία, εκείνο, όμως, που θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά και να αλλάξει το παιχνίδι στην Αθήνα είναι η πιθανότητα, όπως λέγεται, να κατέλθει υποψήφιος για τον Δήμο και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος!

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί κυρίως εάν το νέο κόμμα που θα προκύψει από την συνένωση της “Εθνικής Συμφωνίας” και της “Δημιουργίας” των Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη δεν κατορθώσει να εισέλθει στη Βουλή. Ο ανεξάρτητος βουλευτής διαθέτει ισχυρή επιρροή στο κέντρο της πόλης, ως βουλευτής Α’ Αθηνών και με ευρύ δεξιό ακροατήριο, ενώ εκτιμάται πως μπορεί να προσελκύσει και πολλές ακροδεξιούς ψήφους.

Ο Κ. Μπογδάνος, σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να προκαλέσει μετακινήσεις δεξιών ψήφων από τον Κ. Μπακογιάννη προς μία δική του υποψηφιότητα και να καταστήσει αρκετά πιό δύσκολη την προσπάθειά του να κερδίσει μία ακόμα θητεία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα και παρότι είναι ακόμα νωρίς, το παιχνίδι ανοίγει και έχει ενδιαφέρον…

Κάλεσμα Κ. Μπακογιάννη στους Αθηναίους για μαζική συμμετοχή στον β' γύρο | Liberal.gr
Για να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή -όπως θα ήθελε- ο Κώστας Μπακογιάννης πρέπει να συγκεντρώσει 43%

Πότε και πώς θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές

Το νέο σύστημα ανάδειξης των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών με τις υπογραφές Μάκη Βορίδη και Στέλιου Πέτσα περιλαμβάνει τα κάτωθι:

Ένα νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Συνδυάζει:

 • Αυξημένη νομιμοποίηση του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.
 • Εξασφάλιση πλειοψηφίας στα αιρετά όργανα, ώστε να κριθεί από τους δημότες για την πολιτική που άσκησε δίχως δικαιολογίες και παζάρια.

Η ΘΗΤΕΙΑ

Επανέρχεται η πενταετής θητεία. Η επόμενη θητεία των Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα ολοκληρωθεί 31η Δεκεμβρίου 2029.

Οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν 13 και 20 Οκτωβρίου 2023.

Μπακογιάννης-Μπογδάνος με διαφορά ύψους -Η ανάρτηση του βουλευτή - iefimerida.gr
Ως βουλευτής της ΝΔ, τότε, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Αθηναίων. Σε ένα χρόνο μπορεί να βρεθούν ως αντίπαλοι στους δρόμους της Αθήνας

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται:

Όποιος από την πρώτη Κυριακή συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43 %

 • Με το νέο σύστημα στους Δήμους θα είχαν εκλεγεί από την Α’ Κυριακή το 2019, 173 Δήμαρχοι και 6 Περιφερειάρχες καθώς συγκέντρωσαν ποσοστό μεγαλύτερο από 43 %.
 • Με το εκλογικό σύστημα του 2019 εκλέχθηκαν από την Α’ Κυριακή 103 Δήμαρχοι και 6 Περιφερειάρχες.
 • Σε 9 Δήμους θα υπήρχε ανατροπή αποτελέσματος και θα εκλεγόταν άλλος Δήμαρχος με το νέο εκλογικό σύστημα.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ

 • Ο Συνδυασμός του νικητή των εκλογών (είτε στον α’ είτε στον β’ γύρο) καταλαμβάνει κατά κανόνα τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Εξαίρεση: Αν εκλεγεί στον α’ γύρο με ποσοστό μεγαλύτερο του 60 %, οπότε και οι έδρες κατανέμονται αναλογικά.
 • Οι υπόλοιπες έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των λοιπών Συνδυασμών, με βάση τα ποσοστά του α’ γύρου εφόσον έχουν λάβει ποσοστό τουλάχιστον 3 %.
 • Όλοι οι εκλεγόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αντιπροσωπεύουν πλέον σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος.

Σεραφείμ Κοτρώτσος