• 18 Απριλίου, 2021

Ο κοροναϊός “χτυπάει” τους χαμηλόμισθους – Τι έδειξε έρευνα

 Ο κοροναϊός “χτυπάει” τους χαμηλόμισθους – Τι έδειξε έρευνα

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε η σουηδική εφημερίδα DN για την οικονομική κατάσταση όσων πέθαναν από κοροναϊό στην σκανδιναβική χώρα.

Τα  στοιχεία προέρχονται από την Στατιστική Υπηρεσίας και η Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής της Σουηδίας, που σημαίνει ότι δεν αμφισβητούνται…

  • Η θνησιμότητα, λόγω κοροναϊού, στις ηλικίες 50-60 χρονών για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα είναι κατά 280% μεγαλύτερη από αυτούς που έχουν εισοδήματα μεταξύ 3.000 και 4000 ευρώ
  • Μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ξένες ρίζες η θνησιμότητα είναι 253 νεκροί ανά 100.000 ενώ για τους αυτόχθονες είναι 143 ανά 100.000.
  • Μεγάλο ποσοστό και μεταξύ των ανθρώπων με χαμηλή μόρφωση
  • Στην Σουηδία υπολογίζεται το 19,4% των ανθρώπων είτε ντόπιοι είτε ξένοι να βρίσκεται στην χαμηλή κατηγορία εισοδημάτων, μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή περίπου 1.6 εκατ. άνθρωποι.

«Όλα πάνε μαζί. Κακές δουλειές, χαμηλά εισοδήματα, στριμωξίδι στα διαμερίσματα, στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χαμηλή μόρφωση, έλλειψη χρόνου και χρήματος για πρωτοβάθμια περίθαλψη, κακή και ακατανόητη πληροφόρηση και πλημμελής περίθαλψη« γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης, πρώην δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πυλαίας που εργάστηκε χρόνια στην Σουηδία ως γεωλόγος.

Την ίδια εικόνα αποτυπώνει και το σχετικό γράφημα..

Πιθανό κρούσμα θρόμβωσης από εμβολιασμό στην Σύρο

Οι θάνατοι από κοροναϊό μέχρι τώρα στη Σουηδία στις ηλικίες από 50 -64 ετών. Στους κύκλους το ποσοστό θανάτων και στο κάτω μέρος το μηνιαίο εισόδημα σε σουηδικές κορώνες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Ολλανδία.

Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κοροναϊό από ό, τι τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα σύμφωνα με νέα ανάλυση των αριθμών θνησιμότητας από την Statistics Netherlands και το Amsterdam UMC.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος μολύνσεων από κορανοϊό, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του περασμένου έτους, συνολικά 10.067 άτομα στην Ολλανδία πέθαναν από τη νόσο.Οι ερευνητές ανέλυσαν αυτά τα στοιχεία για να δουν αν η ασθένεια έπληξε σκληρότερα ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό, αλλά ότι αυτό το φαινόμενο ήταν πιο εμφανές μεταξύ των ατόμων κάτω των 70 ετών. Μεταξύ των κάτω των 70, η πιθανότητα θανάτου ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη για άτομα με χαμηλό εισόδημα από ό, τι για εκείνα με υψηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο χαμηλότερο εισόδημα των Ολλανδών που ζουν σε μικρότερες κατοικίες, πιο κοντά και στις συνθήκες εργασίας τους που τους θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι επίσης ορατό και σε άλλες ασθένειες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.