• 21 Οκτωβρίου, 2021

Ο ισραηλινός στρατός απέτρεψε “απόπειρα τρομοκρατικής διείσδυσης” στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο

 Ο ισραηλινός στρατός απέτρεψε “απόπειρα τρομοκρατικής διείσδυσης” στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα ότι απέτρεψε «μια απόπειρα διείσδυσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα» στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, αφού νωρίτερα είχε κάνει λόγο για μάχες στον τομέα αυτόν.

«Καταφέραμε να αποτρέψουμε με επιτυχία μια απόπειρα διείσδυσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα στο Ισραήλ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας πως διαθέτει «οπτική επιβεβαίωση σύμφωνα με την οποία οι τρομοκράτες επέστρεψαν στον Λίβανο».

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε κάνει λόγο για «εν εξελίξει μάχες» σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο και κάλεσε τους κατοίκους της συνοριακής περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«’Επειτα από ένα περιστατικό ασφαλείας στον τομέα Μοντ Ντοβ», «καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός, διευκρινίζοντας πως κάθε δραστηριότητα στο ύπαιθρο απαγορεύεται και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

«Εν εξελίξει σύγκρουση στην περιοχή του Μοντ Ντοβ, στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κονρίκους.

Το Μοντ Ντοβ είναι μια πλαγιά του Όρους Ερμών την οποία διεκδικεί επίσης ο Λίβανος που αποκαλεί την περιοχή “αγροκτήματα Σεμπάα”, η οποία όμως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αποτελεί μέρος των κατεχόμενων από το Ισραήλ Υψωμάτων Γκολάν.

Ανταποκριτές και από τις δύο πλευρές των συνόρων έκαναν λόγο για εκρήξεις.

Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν για περίπου μία ώρα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο χωριό Μαρζαγιούν, στον νότιο Λίβανο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Manar, του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ που είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ανέφερε πως ο ισραηλινός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιοχή Ρουαϊσάτ αλ-Αλάμ για μία ώρα και μετέδωσε απευθείας πλάνα από καπνό που υψωνόταν πάνω από αυτόν τον τομέα.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται την επομένη της πτώσης ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στον Λίβανο και μετά την ενίσχυση των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα.

Ο στρατός ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι «ανέβασε το επίπεδο προετοιμασίας απέναντι σε διάφορες πιθανές εχθρικές ενέργειες».

Το Ισραήλ είναι τεχνικά σε κατάσταση πολέμου με τη γειτονική Συρία και τον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν, άλλο μαύρο πρόβατο για το Ισραήλ, υποστηρίζουν στρατιωτικά το καθεστώς στην εμπόλεμη Συρία.

Στο μεταξύ, η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης στον νότιο Λίβανο, η Finul, κάλεσε σήμερα σε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» έπειτα από συγκρούσεις που φέρεται να σημειώθηκαν στα σύνορα με το Ισραήλ, διευκρινίζοντας σε μια σύντομη ανακοίνωση πως τα πυρά έχουν σταματήσει.

Αφού είπε ότι είδε καπνό να υψώνεται από την περιοχή, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως σημειώθηκαν δεκάδες πλήγματα του ισραηλινού πυροβολικού στον τομέα των αγροκτημάτων Σεμπάα –μιας πλαγιάς του Όρους Ερμών που το εβραϊκό κράτος αποκαλεί Μοντ Ντοβ– κοντά στις θέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ρουαϊσάτ αλ-Αλάμ.