• 28 Νοεμβρίου, 2020

Ο ιός επιστρέφει; Έξαρση και τοπικά lockdown σε Γερμανία, Βουλγαρία, Ισραήλ- Εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ

 Ο ιός επιστρέφει; Έξαρση και τοπικά lockdown σε Γερμανία, Βουλγαρία, Ισραήλ- Εκτός ελέγχου στις ΗΠΑ

Την απόφαση να επιβάλει εβδομαδιαία καραντίνα στην πόλη Elad και σε πέντε γειτονιές στην πόλη Tiberias ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να βγει από τις συγκεκριμένες περιοχές, παρά μόνο για να πάει στην εργασία του και να συμμετέχει σε εξετάσεις. Οι επιχειρήσεις πάντως θα παραμείνουν ανοικτές.

Στη χώρα έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί 21.000 κρούσματα και οι απώλειες φτάνουν τις 308. Πάνω από 430, όμως, περιπτώσεις μολύνσεων καταγράφηκαν μόλις χθες.

Το Ισραήλ δεν είναι η μοναδική χώρα που παρατηρείται εξαπλωση του ιού ως ένα δεύτερο θερινό κύμα της πανδημίας. Η κατάσταση, βεβαίως, έχει εκτροχιαστεί στις ΗΠΑ σε βαθμό που η ΕΕ απαγορεύει τις πτήσεις από εκεί, ενώ στη Λατινή Αμερική η κατάσταση είναι δραματική.

Το πλέον ανησυχητικό φαινόμενο είναι η έξαρση στη Γερμανία απ΄ όπου αναμένονται τουρίστες και στη Βουλγαρία που ενισχύει τον οδικό τουρισμό στην Βόρεια Ελλάδα.

Καραντίνες στη Γερμανία

Οι 200 και πλέον ένοικοι κτιριακού συγκροτήματος στο Φρίντριχσχαϊν του ανατολικού Βερολίνου τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 44 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε αυτό.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, μεταξύ των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό είναι και παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, που ήδη ενημερώθηκαν.

Στους χώρους αυτούς διενεργούνται πλέον εκτεταμένα τεστ.

Στους ενοίκους του συγκροτήματος επιβλήθηκε καραντίνα, με τις υπηρεσίες του Δήμου να αναλαμβάνουν πλέον να φροντίζουν για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και φάρμακα.

Μόλις χθες η Γερμανία επανέφερε το lockdown σε μια περιοχή όπου κατοικούν 370.000 άνθρωποι. Οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε lockdown η περιφέρεια Guetersloh έως τις 30 Ιουνίου, μετά την έξαρση κρουσμάτων σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος της περιοχής. «Επαναφέρουμε τους περιορισμούς μετακινήσεων, όπως τον Μάρτιο», δήλωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών Armin Laschet, σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ακόμη 19 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης να φθάνει πλέον τις 8.914 νεκρούς επί συνόλου 191.449 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι τις 15 Ιουλίου, μετά την αύξηση που παρατηρήθηκε στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε να χαλαρώνει τους περιορισμούς για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού νωρίτερα μέσα στον μήνα, αλλά την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε 606 νέα κρούσματα, τον μεγαλύτερο εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας στη χώρα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 130 νέα κρούσματα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 4.114, ενώ εκείνος των θανάτων από Covid-19 σε 208.

Η τελευταία αυτή αύξηση που καταγράφηκε στη χώρα οδήγησε τον υπουργό Υγείας στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των τρένων και των λεωφορείων. «Έχουμε αύξηση της έντασης της επιδημίας και της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε ο υπουργός ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό κατά το διάστημα 10 με 24 Ιουνίου υπερτριπλασιάστηκε (από 26 σε 84 κρούσματα μέσα σε μια ημέρα) σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Όπως είπε ο Ανάνιεφ, η χώρα αυτή της Μαύρης Θάλασσας δεν θα επιβάλει νέα μέτρα ούτε θα επαναφέρει αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την τήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενώ θα διατηρήσει την ταξιδιωτική απαγόρευση για τις περισσότερες χώρες εκτός της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ είπε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα επιβάλει τη διεξαγωγή τους κεκλεισμένων των θυρών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ