• 24 Ιανουαρίου, 2021

Ο “ευέλικτος” καθηγητής του ΠΑΠΕΙ, ο Βρετανός χαρτογράφος και η ομάδα Αποστολίδη…

 Ο “ευέλικτος” καθηγητής του ΠΑΠΕΙ, ο Βρετανός χαρτογράφος και η ομάδα Αποστολίδη…

Η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και η προετοιμασία των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών ενόψει ενός πιθανού (αν και καθυστερεί λόγω της νέας κλιμάκωσης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο) γύρου “διερευνητικών επαφών” με την Τουρκια, φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένα πρόσωπα που κλήθηκαν να αναλάβουν ρόλους στο πλευρό του Νίκου Δένδια και διαθέτουν προσβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πληροφορούμαι, λοιπόν, πως ο άνθρωπος που έκανε την “δουλειά” για την οριοθέτηση της ΑΟΖ -έχοντας, φυσικά, τις άνωθεν εντολές και τις βασικές συντεταγμένες- ήταν ο Βρετανός χαρτογράφος με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια η ελληνική διπλωματία. Συνεπικουρούμενος, όμως, από τον καθηγητή του ΠΑΠΕΙ Πέτρο Λιάκουρα, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, πρόσωπο που μετακινήθηκε …ταχύτατα από την στενή ομάδα συνεργατών του Νίκου Κοτζιά στη νέα “τάξη πραγμάτων” της σημερινής κυβέρνησης.

Ο καθηγητής Λιάκουρας, όπως αναφέρουν πανεπιστημιακοί κύκλοι, οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ανάρρησή του στην ιεραρχία του ΠΑΠΕΙ στον πρώην υπουργό εξωτερικών που είναι και καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο και μάλιστα με σημαντική επιρροή. Υπήρξε ένθερμος θιασώτης της Συμφωνίας των Πρεσπών και μέλος της ομάδας που την προετοίμασε. Μετά τις εκλογές άρχισε να προσεγγίζει τη νέα κυβέρνηση μέσω του στενού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου και από “‘ανθρωπος του Κοτζιά” -όπως τον αποκαλούσαν- έγινε “άνθρωπος του Δένδια”.

Ο Πέτρος Λιάκουρας, πέραν της συμμετοχής του στην Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, θα έχει ρόλο, όπως μαθαίνω, και στην προετοιμασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλευρό του επίσημου διαπραγματευτή, πρέσβη επί τιμή Παύλου Αποστολίδη, ενώ την ομάδα θα συμπληρώσει και ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης. Ο Αποστολίδης θεωρείται, αναμφίβολα, “asset” της ελληνικής διπλωματίας, αν και σε προχωρημένη ηλικία (όπως ο κ. Ροζάκης), ωστόσο γνωρίζει καλά τα θέματα καθώς ήταν επικεφαλής και παλαιότερων διερευνητικών επαφών (Δεκέμβριος 2015 και Φεβρουάριος 2016 επί υπουργίας Κοτζιά), έχοντας απέναντί του τον “θρύλο” της τουρκικής διπλωματίας Σιρνίογλου.

Την ομάδα μαθαίνω πως είναι πιθανό να συμπληρώσει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Κ. Δελαβέκουρας, νεαρός διπλωμάτης και προστατευόμενος της πρώην διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου (πρέσβης πια στην Ουάσιγκτον) αλλά και με καλές σχέσεις με την διάδοχό της Ελένη Σουρανή. Ο νεαρός διπλωμάτης θα έχει και ατύπως τον ρόλο του “παρατηρητή” του Μαξίμου στην διαδικασία του διαλόγου- όποτε ξεκινήσει.