• 12 Μαΐου, 2021

Ο Ερντογάν πρότεινε Σύνοδο για την αν. Μεσογείου – Οι παγίδες για συνεκμετάλλευση και ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου

 Ο Ερντογάν πρότεινε Σύνοδο για την αν. Μεσογείου – Οι παγίδες για συνεκμετάλλευση και ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρου

Η ένταση στη συνέντευξη τύπου, μεταξύ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια έβαλε σε δεύτερο πλάνο μια σημαντική είδηση που αφορά δύο πολύ σημαντικές πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων: Την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών γνωστοποίησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής. Μεσογείου.

«Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Παράλληλα ανέφερε ότι στην διάσκεψη αυτή θα μπορεί να συμμετέχουν και τα “δύο κράτη στην Κύπρο”, όπως είπε εκφράζοντας την πάγια τουρκική θέση για συνομοσπονδία.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας όσον αφορά στην επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό τόνισε την ανάγκη “όλες οι πλευρές θα προσέλθουν σ’ αυτή με εποικοδομητικό πνεύμα” ενώ επεσήμανε πως μόνη αποδεκτή λύση είναι η “διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αυτή που στηρίζουν όλοι οι διεθνείς παράγοντες”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πάντως η πρόταση Ερντογάν κρύβει παγίδες καταρχάς για την Ανατολική Μεσόγειο καθώς όπως επισημαίνουν πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια συζήτησης που βάζει από το “παράθυρο” το θέμα της συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

Όμως, η πρόταση Ερντογάν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κρύβει και μια δεύτερη παγίδα ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη. Η πρόταση Ερντογάν για την προσέλευση στην ενδεχόμενη διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου των “δύο κρατών της Κύπρου” αποκαλύπτει το τουρκικό σχέδιο για ντε φάκτο διχοτόμηση της νήσου.