• 16 Ιανουαρίου, 2021

Ο Ερντογάν τορπιλίζει ξανά τον διάλογο- Μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

 Ο Ερντογάν τορπιλίζει ξανά τον διάλογο- Μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

Μετατρέπεται σε τζαμί και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, με τα σπουδαία μωσαϊκά, που εδώ και χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.


Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς κατά το 16ο αιώνα, και το 1958 έγινε μουσείο. Πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε.


Η απόφαση ελήφθη μετά από προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το οποίο έχει υπογράψει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Μονή της Χώρας

Η εξέλιξη είναι ιδιατέρως σοβαρή καθώς η απόφαση λαμβάνεται ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα και φέρεται να έχει συμφωνηθεί η έναρξη της προσέγγισης με γερμανική διαμεσολάβηση. Η “Καθημερινή” αποκαλύπτει σήμερα πως το πρώτο ραντεβού της Ελένης Σουρανή με τον Ιμπραχίμ Καλίν έχει οριστεί για τις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο παρόντος του εκπροσώπου της Καγελαρίας Χέκερ.

Υπενθυμίζεται πως παρά τον διεθνή θόρυβο για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί προ μηνός περίπου και τους οξείς τόνους κατά της Τουρκίας εκ μέρους της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχθεί να πραγματοποιηθεί μυστική συνάντηση Σουρανη-Καλίν στο Βερολίνο, την οποία αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η απόφαση για μια τετοια συνάντηση είχε επικριθεί τότε καθώς έστελνε μηνύματα υποχωρητικότητας στην Τουρκία και τις προκλήσεις της.

Τώρα, μετά τις προκλητικές έρευνες του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ερντογάν, παρότι συναινεί σε διάλογο (;), προχωρά σε νέα μεγάλη πρόκληση “τύπου Αγίας Σοφίας”. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: θα προσχωρήσει η κυβέρνηση σε διάλογο μετά από τη νέα πρόκληση της Άγκυρας.

Η απάντηση, πάντως, του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν μάλλον σε ήπιους τόνους.