• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο Διεθνής Τύπος για τον Μίκη Θεοδωράκη

 Ο Διεθνής Τύπος για τον Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών και όλοι οι Έλληνες πενθούν για τον χαμό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Η είδηση του θανάτου του κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ μεταδόθηκε αρχικά ως έκτακτη είδηση από το πρακτορείο Reuters. «Ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, του οποίου το μεταδοτικό μουσικό έργο για την ταινία του 1964 “Zorba the Greek” βοήθησε στην προώθηση της ηλιόλουστης, ξέγνοιαστης εικόνας της χώρας για εκατομμύρια τουρίστες, πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 96 ετών», αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ένας πανύψηλος άντρας με σκεπτόμενο βλέμμα και κυματιστά μαλλιά, η μουσική του Θεοδωράκη θύμιζε το όραμά του για τον κόσμο: λαχτάρα για μια προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού».

«Μίκης Θεοδωράκης, ο έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του χρόνια», γράφουν οι New York Times.

«Διεξήγαγε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής εναντίον μιας στρατιωτικής χούντας που απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της στην Ελλάδα, από το 1967 έως το 1974», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Στον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα αναφέρεται και η Deutsche Welle, σχολιάζοντας πως η μουσική και πολιτική φωνή του διέσχισε την ιστορία της Ελλάδας στον πόλεμο, τη δικτατορία και τη λιτότητα.

«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ” σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι». «Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.

«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους “ήρωα” που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα. «Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.

Στην είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πρώτη είδηση αποτελεί στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας, ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη. «Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του “Ζορμπά” που δημιούργησε το συρτάκι».

«Ο πιο γνωστός έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε την ζωή του στη μουσική και στην πολιτική».