• 4 Αυγούστου, 2021

Ο διάλογος Τασούλα-Γεροβασίλη μία εβδομάδα πριν το “απαγορευτικό” στον Τσίπρα -Τι είχε πει τότε ο ΠτΒ

 Ο διάλογος Τασούλα-Γεροβασίλη μία εβδομάδα πριν το “απαγορευτικό” στον Τσίπρα -Τι είχε πει τότε ο ΠτΒ

“Εγώ μάλιστα θα του έδινα τη δυνατότητα και να δευτερολογήσει”, είχε πει ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη, κατά την συνάντησή τους στις 3 Ιουνίου με αφορμή, μεταξύ άλλων, και την αιφνιδιαστική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σε αντίδραση στην άρνηση του πρωθυπουργού να προσέλθει για να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του.

Οι διάλογοι του Προέδρου της Βουλής και της Όλγας Γεροβασίλη αποτυπώνουν πως αρχικώς ήταν σαφώς πολύ πιο ελαστικός έναντι αυτού που προχθές αποκάλεσε “πολιτικό ακτιβισμό” και έφτασε στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά σημείο να κλείσει το μικρόφωνο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ουσιαστικά να τον “φιμώσει”.

Την περίπτωση εκείνη είχε χειριστεί ως προεδρεύων ο εκ των αντιπροέδρων Νικήτας Κακλαμάνης, έμπειρος κοινοβουλευτικά και μετριοπαθής, ο οποίος επέτρεψε στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει αν και επισήμανε τα όρια του κανονισμού της Βουλής.

Στην Κουμουνδούρου, πάντως, επικρατεί δυσφορία για την διακίνηση ανακριβειών σχετικά με όσα διεμείφθησαν στη συνάντηση Τασούλα-Γεροβασίλη και συγκεκριμένα από δημοσίευμα της “Καθημερινής”, σύμφωνα με το οποίο η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί πως δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα επισημαίνεται πως ο Πρόεδρος της Βουλής ανέμενε τον “ακτιβισμό” Τσίπρα και ότι θα “αδειάσει” την κ. Γεροβασίλη. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν ψευδή και παραπλανητικά τα στοιχεία αυτά και παραθέτουν τους διαλόγους που, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύουν το αντίθετο.

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ μετά το επεισόδιο με Τασούλα – Κατατέθηκε η πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα κόμματα που προανήγγειλε ο Τσίπρας

Ο κ. Τασούλας, για παράδειγμα, όχι μόνο συμφωνεί με τους χειρισμούς του Νικήτα Κακλαμάνη αλλά αναφέρει πως εάν ήταν ο ίδιος στο βήμα, εκείνη την ώρα, θα έδινε τον λόγο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για …δευτερομιλία.

Οι διάλογοι

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Πρώτον, δεν είπαμε ποτέ ότι και οι τριακόσιοι θα είμαστε μέσα στην Αίθουσα ταυτοχρόνως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Κάποιοι το έγραψαν.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κάποιοι το έγραψαν, αλλά δεν το είπαμε εμείς, εν πάση περιπτώσει.
Κύριε Πρόεδρε, δεν καταλαβαίνω γιατί κάνατε αυτήν την αναφορά. Γιατί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενημέρωσε λίγο πριν το Προεδρείο ότι προτίθεται να μιλήσει. Μπήκε, μίλησε και τελείωσε. Δεν καταλαβαίνω ποιος ενοχλήθηκε από αυτό. Επίσης, αυτό βεβαίως και δεν είναι μια καθημερινή πρακτική. Δεν περνάει κάποιος απ’ έξω και λέει: «Θα μπω μέσα να μιλήσω τώρα». Τώρα, αν ενοχλήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Όμως, την παραίνεση το να τηρούμε εμείς κάποια πράγματα θα ήταν καλό να τη στρέψετε και προς τον Πρωθυπουργό, διότι δεν είναι δυνατόν από τον Δεκέμβριο να καταθέτει ερωτήσεις ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να μην έχει έρθει ποτέ. Πώς αντιδρά κάποιος σε αυτό ας πούμε; Και εν πάση περιπτώσει, το Βήμα της Βουλής είναι ανοιχτό για τους αρχηγούς των κομμάτων όποτε εκείνοι το επιλέξουν. Αυτή είναι η ουσία.
Τώρα ποιος ενοχλήθηκε; Ποιος θορυβήθηκε; Τι συνέβη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Εγώ ενοχλήθηκα, αλλά όχι με αυτήν την έννοια που λέτε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία σχέση με αυτό και απάντησε ο κ. Κακλαμάνης σε πόσα έχει απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, πόσα έχουν απαντηθεί πριν. Δεν είναι εκεί το θέμα μας.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν χρειαζόταν. Κοιτάξτε, μπήκε μέσα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Απλώς να μην το γενικεύσουμε, αυτό ζήτησα, ότι αυτό δεν αποτελεί μια καινούργια πρακτική. Δηλαδή δεν μπορεί να έρθει ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Κουτσούμπας, η κ. Γεννηματά ή ο κ. Βαρουφάκης όταν τελειώνουν οι επίκαιρες και να λάβει τον λόγο. Δεν είναι μια νέα πρακτική. Είναι μια ευκαιρία ομιλίας που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός, που και εγώ θα του έδινα τον λόγο, αλλά δεν εγκαινιάζουμε μια άλλη μέθοδο. Αυτό λέω.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Θέλω να πω ότι αυτό δεν χρειαζόταν να μας το πείτε καν. Διότι δεν είναι η συνήθης πρακτική, όπως δεν είναι συνήθης πρακτική να μην έρχεται ο Πρωθυπουργός στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επέλεξε να μπει και να τα πει μόνος του με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να μπει. Αυτό. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δεν έκανε τρεις φορές κατάθεση για το ίδιο θέμα και δεν πήρε καμία απάντηση. Επομένως, τι πρέπει να συμβεί; Δεν μπορεί να περιοριστεί ο λόγος του. Αν δεν είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης, ας μην είναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Δεν περιορίζουμε τον λόγο εδώ. Απόδειξη ότι και την προηγούμενη ημέρα είχατε την ολομέλεια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Προφανώς δεν περιόρισε κανένας τον λόγο και ορθώς. Και ο κ. Κακλαμάνης μια χαρά έπραξε, όπως θα κάνατε κι εσείς, όπως είπατε. Επομένως, δεν γεννάται…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Εγώ μάλιστα θα του ζήταγα αν θέλει και να δευτερολογήσει.
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό είναι καλό! Ωραία!