Ο Covid-19 επηρεάζει τη βιώσιμη τουριστική βιομηχανία.

 Ο Covid-19 επηρεάζει τη βιώσιμη τουριστική βιομηχανία.

Η νόσος Covid-19 δημιούργησε αρκετές επιπλοκές και στο οικονομικό-επιχειρηματικό πεδίο.
Ο τουρισμός δείχνει να έχει αισθητές απώλειες στην πατρίδα μας. Υπάρχει όμως πεδίο «έξυπνων» και καινοτόμων δράσεων, που αν εφαρμόσουν, στρατηγικά, κυβέρνηση και ξενοδόχοι το κλίμα θα αλλάξει.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε, πως «στόχος είναι να υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο επιβίβασης επιβατών υγειονομικού χαρακτήρα». Σημείωσε δε ότι το θέμα του τουρισμού έχει ανέβει πλέον πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, χάρη στις επίμονες ενέργειες της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Πόσοι, αλήθεια, από τους 22,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον κλάδου του τουρισμού στην Ευρώπη – πάνω από το 11% του συνολικού εργατικού δυναμικού των «27», δηλαδή – θα χάσουν τις δουλειές τους και τα εισοδήματά τους φέτος; Θα πληγούν, άραγε, περισσότερο οι «ισχυροί» του κλάδου ή μήπως οι πιο αδύναμοι , οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% του συνόλου των 3 εκατ. τουριστικών επιχειρήσεων της Ευρώπης; Και ποιες συνέπειες θα έχουν όλα αυτά για το ΑΕΠ της ΕΕ, στο οποίο η συνεισφορά του τουρισμού ανέρχεται στο 9,5%, σύμφωνα με την Eurostat;
Εύλογες απορίες που ζητούν λύσεις και σωστές κατευθύνσεις.

Οι αρμόδιοι υπουργοί 9 κρατών-μελών της ΕΕ – Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας, συνυπέγραψαν μια κοινή δήλωση, με την οποία ζητούν τη λήψη «ομοιογενών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», με σκοπό να πάρει ξανά μπροστά ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού, που έχει τεράστια και ζωτική σημασία για την οικονομία και την κοινωνία.

Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της έξαρσης του κορονοϊού στην τουριστική βιομηχανία, τα μέτρα και η στρατηγική ανάκαμψης για το οικοσύστημα του τουρισμού, που είναι ένας από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η Επιτροπή παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη στήριξη του τομέα, καθώς και τον σχεδιασμό της κοινής αντίδρασης της ΕΕ για την ανάκαμψη του οικοσυστήματος του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την περαιτέρω παροχή βοήθειας στον τομέα του τουρισμού ενόψει της θερινής περιόδου. Μεταξύ των μέτρων αυτών, η Επιτροπή εξετάζει πρωτόκολλα που πρέπει να διέπουν την ασφαλή λειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Θα χρειαστούν πρωτοφανείς πόροι για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. Υπάρχει ανάγκη για έναν ισχυρό προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει η πορεία προς την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και μια ισχυρότερη και ανθεκτικότερη Ένωση. Θα χρειαστούμε ταχεία δράση, πραγματισμό και δημιουργικότητα για την ανάκαμψη και την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και βιώσιμης τουριστικής βιομηχανίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, η κρίση αυτή απαιτεί αλληλεγγύη. Καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να ξεπεράσει αυτή την κρίση.».

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Βασιλικός σημειώνει, πως μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη – όπως τη χαρακτήρισε – πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν λύσεις και πρόνοια, σημειώνοντας πως η προτεινόμενη δέσμη μέτρων έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού.
Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων οι οποίες επιμερίζονται ως εξής :

  1. Υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη.
  2. Φορολογικά.
  3. Εργασιακά.
  4. Τραπεζικές ρυθμίσεις.
  5. Επιμέρους στοχεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.
    Η κυβέρνηση απαιτείται να εντείνει τα κίνητρα για μετεγκατάσταση σχετικά ευκατάστατων συνταξιούχων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Αυτοί θα τονώσουν αποφασιστικά την εγχώρια δαπάνη. Να ακυρωθεί ο φόρος διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, να εδραιωθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις ξένες αγορές και να διεκδικήσουμε δυναμικό μερίδιο στην «πίτα» του τουρισμού.
    Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και να στραφεί η προσοχή όλων σε σύγχρονες τεχνικές management. Η επιδότηση ανεργίας επιτέλους να γίνει επιδότηση εργασίας.
    Η Ελλάδα παρέχει τις πιο καλές εγγυήσεις για ασφαλή και υγιή τουρισμό.

Κωνσταντίνος Μαργαρίτης

Σχετικά Άρθρα