Ο “άξονας” Γαλλίας – Αιγύπτου προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα

 Ο “άξονας” Γαλλίας – Αιγύπτου προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα

Η χθεσινή επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στη Γαλλία επαναβεβαίωσε τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, που τείνει να αποκτήσει στρατηγικά χαρακτηριστικά.

Εμανουέλ Μακρόν και Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι απέφυγαν προσεκτικά τον «σκόπελο» ορισμένων… ευαίσθητων θεμάτων, όπως είναι το έλλειμμα δημοκρατίας στην Αίγυπτο και η διαχείριση του Ισλάμ στην Γαλλία, για να επικεντρώσουν τις συνομιλίες τους στα μεγάλα θέματα που καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις:

  • Τη γεωπολιτική σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου και την οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Όσον αφορά στο πρώτο, είναι γνωστό ότι Γαλλία και Αίγυπτος συντονίζονται σε μια σειρά μέτωπα. Πρώτα από όλα στη Λιβύη, όπου βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο, στηρίζοντας τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης και τον Φαγέζ αλ-Σάρατζ, πίσω από τους οποίους βρίσκεται η Τουρκία.

Η διάσταση αυτή, όπως είναι προφανές, αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία επίσης έχει αναπτύξει πολύ στενή σχέση τόσο με το Κάιρο όσο και με το Παρίσι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο εκνευρισμός που έχει προκληθεί στην Άγκυρα την έχει οδηγήσει στο να προκαλέσει «θερμά επεισόδια» και με τις τρεις χώρες.

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας

Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά την παραλίγο σύγκρουση (σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες) τουρκικής φρεγάτας – της Κεμάλ Ρέις, που είχε πρωταγωνιστήσει και σε ανάλογο συμβάν με ελληνικό πλοίο στην περιοχή του Καστελόριζου – με ένα πλοίο του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο της άσκησης «Μέδουσα».

Στο παραπάνω φόντο, δεν είναι τυχαίο ότι η Γαλλία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Αιγύπτου. Για του λόγου το αληθές, το 17,6% των γαλλικών εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα το 2019 αφορούσε αεροσκάφη, ελικόπτερα, δορυφόρους και άλλα προϊόντα με άμεση στρατιωτική χρήση – ενώ είναι γνωστό ότι η Γαλλία έχει προμηθεύσει στην Αίγυπτο τόσο τα δύο ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις της όσο και ικανό αριθμό μαχητικών Rafale.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι φέτος αναμένεται να αυξηθεί το συνολικό εμπόριο μεταξύ Γαλλίας και Αιγύπτου, η αξία του οποίου διαμορφώθηκε πέρυσι στα 2,4 δισ. δολάρια.

Σχετικά Άρθρα