• 15 Απριλίου, 2021

Ο Αλιβιζάτος “καταγγέλλει” τώρα ότι η επιτροπή διερεύνησης βίας σταμάτησε να υπάρχει μετά την υπόθεση Ινδαρέ

 Ο Αλιβιζάτος “καταγγέλλει” τώρα ότι η επιτροπή διερεύνησης βίας σταμάτησε να υπάρχει μετά την υπόθεση Ινδαρέ

Τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αφορά η δήλωση του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου ο οποίος στην ουσία αναφέρει πως δεν ενδιαφέρονται για την διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Ο κ. Αλιβιζάτος στη δήλωσή του επισημαίνει πως η σχετική επιτροπή «που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

Μπορεί ωστόσο κανείς να απορεί γιατί ο Νίκος Αλιβιζάτος προχώρησε στη δήλωσή του σήμερα και δεν το έκανε πολύ νωρίτερα, όταν πλέον είχε αντιληφθεί την έλλειψη ενδιαφέροντος για την επιτροπή από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  • «Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Όπως διευκρινίζει, «η εν λόγω Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει», καθώς, όπως εξηγεί ο καθηγητής, «μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της».

«Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα», προσθέτει.