• 18 Απριλίου, 2021

Ο Αλέξανδρος που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, περιγράφει τι έγινε

 Ο Αλέξανδρος που ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη, περιγράφει τι έγινε

Συνέντευξη στη «Εφημερίδα των Συντακτών» παραχώρησε ο Αλέξανδρος, ο άνθρωπος δέχθηκε τα βίαια χτυπήματα από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη. Ο 29χρονος Αλέξανδρος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο, εργαζόμενος-συμβασιούχος στον Δήμο της Αθήνας και μέλος της Ανοιχτής συνέλευσης κατοίκων της περιοχής, μιλώντας στην εφημερίδα, περιέγραψε όσα δεν κατέγραψαν οι κάμερες.

Μπορείς να μας περιγράψεις τα γεγονότα της Κυριακής;

Στην πλατεία Νέας Σμύρνης υπήρχε αρκετός κόσμος, καθόταν στα παγκάκια, στα πεζουλάκια, σχετικά αραιά και όχι μεγάλες ομάδες. Ξαφνικά εμφανίζονται 4 μηχανές ΔΙΑΣ, στάθηκαν σε σημείο που είχε δύο παγκάκια και επί 10 λεπτά δημιουργούσαν σκηνικό έντασης με τους πολίτες, κυρίως μητέρες με παιδιά. Ξεκίνησαν να γράφουν πρόστιμα. Επειτα από δέκα λεπτά, 4-5 άτομα αυθόρμητα πήγαμε και διαμαρτυρηθήκαμε εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας προς την οικογένεια που έτρωγε το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Οι αστυνομικοί τούς είπαν «απαγορεύεται να κάθεστε στο παγκάκι», οι γυναίκες απάντησαν «περπατήσαμε δύο χιλιόμετρα και θέλαμε να ξαποστάσουμε λιγάκι». Τα πρόστιμα κόπηκαν. Πήγαμε για να δείξουμε αλληλεγγύη προς την οικογένεια καθώς και να κάνουμε μια δημόσια διαμαρτυρία, ότι δεν είναι δυνατόν να κόβονται πρόστιμα σε ανθρώπους που απλά κάθονται σε παγκάκια. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει άλλο την καραντίνα και τα ψυχολογικά βάρη του εγκλεισμού.

Οι αστυνομικοί μας ζητούσαν τις βεβαιώσεις μετακίνησης. Τους δείχναμε τα χαρτιά μετακίνησής μας και επειδή ένας αστυνομικός αντιλήφθηκε πως μια κοπέλα άρχισε να βιντεοσκοπεί με το κινητό της, της όρμηξε, μαζί με έναν ακόμα, φωνάζοντας σβήσ’ το, με απειλές. Δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ένταση, έσπρωξαν ακόμα δύο άτομα, που έπεσαν κάτω. Τον έναν από αυτούς τον ακινητοποίησαν στο έδαφος με το γόνατο στην πλάτη. Τους ρωτούσαμε «γιατί τα κάνετε αυτά;».

«Σήκω φύγε ρε!», μας απαντούσαν. Τότε ο δεύτερος αστυνομικός βγήκε μπροστά και με στοχοποίησε. Με τραβάει από το μπουφάν. Του λέω «δεν έχω κάνει κάτι».

Αρχισαν να με βαράνε πιο χοντρά, με κλοτσιές σε όλο μου το σώμα. Εχω μώλωπες και εκδορές παντού, στον αστράγαλο, στην κνήμη, στους μηρούς, στους γλουτούς, στην πλάτη. Μου έκαναν κεφαλοκλείδωμα για να μην μπορώ να αναπνεύσω, τραβήχτηκε ο αυχένας μου. Και το αποκορύφωμα όλων ήταν ότι με χτύπησαν με το μεταλλικό, πτυσσόμενο κλομπ, το οποίο γύρισαν ανάποδα, στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Εκεί ο πόνος ήταν αφόρητος. Από την πλατεία με πήραν 3-4 αστυνομικοί σηκωτό. Για να μην αντιστέκομαι ο ένας μού γύρισε τον καρπό κάπως πολύ επιδέξια, τον πίεζε προς τα μέσα χωρίς να ήταν εμφανές στον κόσμο τριγύρω, δημιουργώντας έναν αφόρητο πόνο, του έλεγα πάλι «πονάω», μέχρι που τους είπα ότι θα περπατήσω μέχρι το περιπολικό προκειμένου να μη μου γυρίσει τελείως τον καρπό.

Σήμερα (χθες) υπήρξε ένα κυβερνητικό non paper. Στη συνέχεια ο βουλευτής της Ν.Δ., Κ. Κυρανάκης, δημοσιοποίησε το όνομά σου, υποστηρίζοντας ότι είσαι μέλος συγκεκριμένης συλλογικότητας. Πώς το σχολιάζεις;

Επιχειρούν να αλλάξουν την κουβέντα από το ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ένστολοι στις γειτονιές οι οποίοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να χτυπήσουν οποιονδήποτε που μπορεί να τους αντιμιλήσει […]. Δεν ήμουν ποτέ μέλος καμιάς πολιτικής συλλογικότητας, οργάνωσης, κόμματος ή ομάδας, παρ’ όλα αυτά είμαι πολύ ενεργός σε διάφορες καταστάσεις, στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ή σε κινητοποιήσεις που γίνονται σε επίπεδο γειτονιάς, συμμετείχα πάντα στον φοιτητικό μου σύλλογο και στις συνελεύσεις κατοίκων και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, του οποίου είμαι μέλος. Ο Κυρανάκης και η Νέα Δημοκρατία μετά την κατακραυγή προσπαθούν τώρα όπως όπως να «απανθρωποποιήσουν» τους συλληφθέντες και όσους χτυπηθήκαμε, ότι δεν είμαστε άνθρωποι σαν και εσάς. Είναι μια κίνηση μακριά από την πορεία της Δημοκρατίας, όπως αυτή υπάρχει στην Ελλάδα μετά το 1974. Γυρνάμε σε μια εποχή που στοχοποιούνται αγωνιστές αλλά και απλοί πολίτες, επειδή απλά δεν αρέσει η συμπεριφορά τους στην αστυνομία ή στους κυβερνώντες. Η δήλωση Κυρανάκη είναι απαράδεκτη και επιφυλάσσομαι να κινηθώ νομικά […]

Υπήρξαν κυβερνητικοί και αστυνομικοί ισχυρισμοί, που δεν προκύπτουν από πουθενά, ότι αποπειράθηκες να πάρεις το όπλο του αστυνομικού! Πώς το σχολιάζεις;

Εχουν δει πολλές αμερικανικές ταινίες μάλλον και τους αρέσουν αυτά τα σενάρια. Αυτό είναι το σενάριο που βρήκαν για να δικαιολογήσουν την υπέρμετρη αστυνομική βία που αποτυπώθηκε και στα βίντεο. Ηταν ένα αφήγημα που βρήκαν προκειμένου να δικαιολογήσουν έστω και λίγο τους αστυνομικούς.