O Ακάρ πήρε τη…σκυτάλη από την έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Κατηγορεί προκλητικά την Ελλάδα για παραβιάσεις

 O Ακάρ πήρε τη…σκυτάλη από την έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Κατηγορεί προκλητικά την Ελλάδα για παραβιάσεις

Σε αναβάθμιση των προκλήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, προχώρησε η Αγκυρα με τον υπουργό Αμύνης Χουλοσί Ακάρ να κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις. Πρόκειται για μια μάλλον αναμενόμενη ενέργεια καθώς ο Ακάρ παίρνει τη…σκυτάλη από την τελευταία έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ που αναγνωρίζει επισήμως τον ελληνικό εναέριο χώρο μόνο στα έξι μίλια και ως εκ τούτου δεν δύναται να αναγνωρίσει τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις του τουρκικά μαχητικά.

Σε δηλώσεις του ο Χ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα 42 παραβιάσεις του εναερίου χώρου, επτά των χωρικών υδάτων αλλά και 15 παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών μέσα στον Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις Ακάρ έρχονται στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο με την οποία η αμερικανική διπλωματία χαρακτήριζε «μή εφικτό τον υπολογισμό των συνολικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου» για δύο βασικούς λόγους.

Γιατί -κατά το SD- οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τις τουρκικές παραβιάσεις

Ο πρώτος λόγος συνδέεται με μια πάγια αμερικανική θέση σχετικά με την ελληνική πρωτοτυπία διαφοροποίησης του εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και των χωρικών υδάτων (Χ.Υ.) που, όπως είναι γνωστό, είναι αντίστοιχα 10 ν.μ. και 6 ν.μ.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται, κυρίως, με το ότι (όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση) «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε οριοθέτηση συνόρων σε αυτές τις περιοχές όπου τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους αλληλοεπικαλύπτονται». Μάλιστα προσδιορίζεται ότι «η έλλειψη οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια για το εύρος των ελληνικών Χ.Υ. και του αντίστοιχου ΕΕΧ σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση των συνολικών παραβιάσεων του ΕΕΧ μη εφικτή».
Ενα τρίτο στοιχείο, το οποίο εξηγεί για ποιο λόγο η Αθήνα αντέδρασε πολύ ήπια, είναι ότι η συγκεκριμένη έκθεση απεστάλη στο Κογκρέσο προ οκτώ μηνών, στις 18 Μαρτίου 2020, και, μάλιστα, αποτελούσε έγγραφο που δεν ήταν απόρρητο. Η ύπαρξή του ήλθε χθες στην επιφάνεια από Ελληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον. Στο τέλος της έκθεσης γίνονται οι συνήθεις παραινέσεις προς Αθήνα και Αγκυρα να «επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα