NZZ: Σε εξέλιξη (και) Ελβετική πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- Συμφώνησε ο Τσαβούσογλου

 NZZ: Σε εξέλιξη (και) Ελβετική πρωτοβουλία για διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας- Συμφώνησε ο Τσαβούσογλου

Για ελβετική “σφήνα” στην διαμάχη που προκαλεί η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο κάνει λόγο η Neue Zurcher Zeitung αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας Ignazio Cassis, κατά την πρόσφατη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσφέρθηκε να αναλάβει διαμεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω διαλόγου στα θέματα που αφορούν την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Η εξέλιξη είναι αν μη τι άλλο περίεργη καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η γερμανική διαμεσολάβηση και η Ελβετία δεν είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε την πρόταση Cassis και αναμένεται να διερευνηθεί εάν συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν στο libre πως δεν έχουν υπόψη τους, μέχρις ώρας, κάποια κρούση εκ μέρους της Ελβετίας, εκφράζουν, ωστόσο, τον προβληματισμό τους σχετικά με το εάν πρόκειται για κάποια προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει σύγχυση.

Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέφερε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο», κατέληξε η Καγκελάριος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και τόνισε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο τόνισε πως το θέμα επανήλθε προς συζήτηση από διαφορετικά κράτη-μέλη και έκανε γνωστό πως συμφωνήθηκε οι ηγέτες της ΕΕ να επανέλθουν στο θέμα τον Σεπτέμβριο (διαβάστε αναλυτικά).

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Σχετικά Άρθρα