• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Νύχτα κόλασης στη Μόρια – Καταστράφηκε η δομή – 12.000 άνθρωποι στο δρόμο (εικόνες, vid)

 Νύχτα κόλασης στη Μόρια – Καταστράφηκε η δομή – 12.000 άνθρωποι στο δρόμο (εικόνες, vid)

Η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης και πήρε γρήγορα διαστάσεις μετά τα μεσάνυχτα την ώρα που όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου ήταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων προσπαθώντας να ελέγξουν το διπλό πύρινο μέτωπο που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην Άντισσα και τη Βατούσσα αφήνοντας περί τα δέκα οχήματα στο ΚΥΤ που ήταν αδύνατον να ανταπεξέλθουν.

Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε και συνεχίζει να καίγεται σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνονται και προς την πόλη.

Η φωτιά στον Ελαιώνα της Μόριας έχει προλάβει να κάψει χιλιάδες στρέμματα αλλά και μεγάλο μέρος του ΚΥΤ, γραφεία αλλά και δομές υγείας μέσα στο ΚΥΤ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν για πάνω από 3.000 σκηνές καμένες αλλά και χιλιάδες κοντέινερ.

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Μετά τις 2.30 τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίστηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Μετά τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης 9/9 οι πυροσβέστες έχουν να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες εστίες εντός του ΚΥΤ καθώς και μικρές διάσπαρτες περιμετρικά. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα.