• 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ντράγκι: Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε άμεσες δράσεις για την ενέργεια

 Ντράγκι: Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε άμεσες δράσεις για την ενέργεια

Ειδικότερα, σε σχέση με την αύξηση του κόστους της ενέργειας, ο Ντράγκι δήλωσε: «ήμασταν σαφείς σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προετοιμαστεί αμέσως μια ολοκληρωμένη αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων. Πρέπει να προστατέψουμε όλες τις χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «μακροπρόθεσμα πρέπει να στοχεύσουμε στη στρατηγική των ανανεώσιμων πηγών, αλλά όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, τίθεται και το πρόβλημα του πώς θα χρηματοδοτηθεί η πορεία αυτή. Είναι δύσκολο να στερηθούν άμεσα, πολλές χώρες, το φυσικό αέριο».

Αναφερόμενος στην Πολωνία, ο ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές, διότι οι κανόνες είναι σαφείς. Δεν ετέθησαν υπό αμφισβήτηση οι δευτερεύοντες νόμοι της Ένωσης, αλλά οι κύριοι, η Συνθήκη. Είναι σαφές, όμως, ότι η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοικτή».

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία δεν έχει καθυστερήσει στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν εξέφρασαν καμία σχετική ανησυχία.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό, ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της συζήτησης στην σύνοδο που μόλις ολοκληρώθηκε. «Υπογράμμισα ότι αφεθήκαμε μόνοι, αλλά σήμερα η κατάσταση αυτή αποτελεί πρόβλημα όλων. Το σημαντικό είναι να μη διχαστούμε, δεν έχει νόημα να ευνοηθεί μια χώρα ή μια διαδρομή. Σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει από κοινού», υπογράμμισε ο ιταλός πρωθυπουργός.