• 29 Ιανουαρίου, 2022

Novartis: Το Νομικό Συμβούλιο θα εξετάσει αν υπάρχουν βάσιμες αξιώσεις για αποζημίωση – Ποιοι υπουργοί υπογράφουν το αίτημα

 Novartis: Το Νομικό Συμβούλιο θα εξετάσει αν υπάρχουν βάσιμες αξιώσεις για αποζημίωση – Ποιοι υπουργοί υπογράφουν το αίτημα

Με βάση την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για εξωδικαστικό συμβιβασμό με την φαρμακευτική εταιρεία, έναντι αποζημίωσης 347 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να κλείσουν οι έρευνες των αμερικανικών δικαστικών και ρυθμιστικών αρχών για την υπόθεση δωροδοκίας και των αθέμιτων πρακτικών, το μεγαλύτερο μέρος αφορούν την Novartis Hellas.

Την επιστολή προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρεις είναι οι τρόποι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων:

1.Ένδικα Μέσα που όμως κρατάνε πολύ χρόνο.
2.Υπαγωγή σε καθεστώς Διαμεσολάβησης (δομημένη διαπραγμάτευση παρουσία διαμεσολαβητή).
3.Εξωδικαστικός συμβιβασμός ο οποίος ακολουθήθηκε και στις ΗΠΑ και φέρεται να είναι πιο πρόσφορος για τέτοιες υποθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς τον δικαιώνει καθώς αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα και απορρίπτει τα περί πολιτικής σκευωρίας για την οποία ελέγχεται από την Προανακριτική ο πρώην αν.υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και πιθανόν στις 22 Ιουλίου θα κριθεί (με ψηφοφορία) εάν θα παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο.

Σκληρή κόντρα σημειώθηκε με αφορμή δήλωση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση ότι « η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να υποτιμά με δραματικό τρόπο την νοημοσύνη των πολιτών και συνεχίζει να μιλά για δήθεν σκευωρία». «Κυρίως όμως συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά να μην αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για αυτό το βαρύτατο και απάνθρωπο σκάνδαλο» τόνισε.

«Ο κ. Ραγκούσης με τις φιλότιμες και καθημερινές προσπάθειές του είναι κοντά στον προβιβασμό του σε κηπουρό του κ. Τσίπρα» απάντησε η ΝΔ. «Κάποιος πρέπει να κάνει και τα θελήματα στο «μαγαζί»…».