Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Επιστολή καταπέλτης για τον αναπληρωτή διοικητή

 Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Επιστολή καταπέλτης για τον αναπληρωτή διοικητή

Την άμεση απομάκρυνση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, Μανώλη Καλλιονάκη, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους εργαζόμενους ο αναπληρωτής διοικητής.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Δεν αντέχουμε άλλο, φτάνει πια»

Την επιστολή αποστέλλουν, επίσης, προς στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, τον Διοικητή και το ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου καθώς και τους αναπληρωτές διοικητές της 7ης ΥΠΕ.

Στην επιστολή κάνουν λόγο για τραμπουκισμό, mobbing, αλλοπρόσαλλη, καταχρηστική και απαράδεκτη συμπεριφορά του αναπληρωτή διοικητή προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου τα τελευταία δυόμιση χρόνια και ζητούν επισήμως να αναλάβουν εμπράκτως και άμεσα το θεσμικό ρόλο τους τα αρμόδια τμήματα του Δημοσίου, για τα όσα καταγγέλλονται στην επιστολή.

«Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ιεράπετρας επανειλημμένως έχουν καταγγείλει  τον Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου για παράνομη και καταχρηστική διοίκηση, με απαράδεκτη συμπεριφορά», εξηγεί, σχολιάζοντας τα γεγονότα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)κ. Μιχάλης Γιαννάκος, σε ανακοίνωσή του.

«Εδώ και 2,5 χρόνια, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν τα κατορθώματά του. Έχει  κατατεθεί από τους εργαζόμενους ευρύς φάκελος με την  καταχρηστική και παράνομη διοίκηση του Αναπληρωτή Διοικητή, αλλά δυστυχώς δεν έχουν βρει ανταπόκριση.

Ο κύριος ‘αποφασίζομεν και διατάσσομεν’ διαλύει το νοσοκομείο, και όμως  απολαμβάνει υψηλής προστασίας

Οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων Διοικητικοί, Ιατροί, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό προσωπικό, Τεχνικοί, Καθαρίστριες, Μάγειρες,  μόνιμοι και συμβασιούχοι, του Γ.Ν. Ιεράπετρας έχουν πέσει κατά καιρούς θύματα της αλλοπρόσαλλης, καταχρηστικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς του. Η ηθική παρενόχληση που υφίστανται οι συνάδελφοι μας στο χώρο εργασίας τα τελευταία 2,5 χρόνια είναι απίστευτη. 

Ταπεινωτική συμπεριφορά, άνιση μεταχείριση, προσβολές, απομόνωση, εξώθηση σε σφάλματα, απειλές, άσκηση ψυχολογικής βίας, ανάθεση υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για την δήθεν ελλιπή απόδοση.

Τα τελευταία γεγονότα που εξελίχθηκαν με την ομηρία των εργαζομένων άνευ ουσιαστικού σκοπού και παρανόμως, πέραν του νόμιμου προβλεπόμενου ωραρίου για ακόμα μια φορά, καθώς επίσης και η νοσηλεία συναδέλφου με υπερτασική κρίση, απόρροια έντονου στρες και συναισθηματικής φόρτισης, καθιστούν αδύνατη την αναμονή και οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του.
Είναι αδιανόητο τέτοιες συμπεριφορές από Διοικητές και κάποιοι πολιτικοί προστάτες να καλύπτουν την εκδικητική τους μανία και ανεπάρκεια», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

«Τα ‘έργα πνοής’ που διατείνεται ότι επιτελεί στο Νοσοκομείο έχουν γίνει χωρίς προγραμματισμό, χωρίς εργονομικό σχεδιασμό, χωρίς τις αναγκαίες και απαραίτητες μελέτες που προβλέπονται για τα  Νοσοκομεία. Πολλές φορές μάλιστα, χωρίς καν να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αναδοχή των έργων. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Νοσοκομείο, εδώ και 2 χρόνια, έχει καταντήσει εργοτάξιο, χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας των εργασιών αυτών, για την προστασία των νοσηλευόμενων και των εργαζομένων.  Δημιουργούνται χώροι που δεν πληρούν ούτε τις ελάχιστες νόμιμες προδιαγραφές για Νοσοκομείο…

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σε πρόσφατη επίσκεψή της πριν το Πάσχα, είδε από κοντά την αλλοπρόσαλλη κατάσταση. Το ζήτημα είναι τι έκανε; Τίποτα.
Η υπομονή των εργαζόμενων εξαντλήθηκε.
Γιατί παραμένει στη θέση του ο εν λόγω Αν. Διοικητής, κ. Πλεύρη;
», καταλήγει απευθύνοντας το ερώτημα στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναλυτικά, η επιστολή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη:

«ΘΕΜΑ: Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ…!!!

Το Δ.Σ. των εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, έχοντας επιδείξει μέχρι σήμερον ιώβεια, υπομονή, σεβόμενο τους θεσμούς και τα αρμόδια Διοικητικά Όργανα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κρίνει επιτακτική πλέον την ανάγκη να καταγγείλει τον Αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν. Ιεράπετρας για πράξεις και συμπεριφορές που, όχι απλώς ξεφεύγουν από τα δεδομένα πλαίσια επαγγελματισμού της θεσμικής θέσης που κατέχει, αλλά αγγίζουν και μάλλον ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του τραμπουκισμού.

Οι εργαζόμενοι όλων των βαθμίδων (Διοικητικοί, Ιατροί, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό προσωπικό,  Τεχνικοί, Καθαρίστριες, Μάγειρες) τόσο μόνιμοι, όσο και συμβασιούχοι, του Γ.Ν. Ιεράπετρας έχουν πέσει  κατά καιρούς θύματα της αλλοπρόσαλλης, καταχρηστικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς του.

Το “mobbing” (καταχρηστική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με λόγια, πράξεις, γραπτά  μηνύματα και μπορεί να ζημιώσει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική ή ψυχική  ακεραιότητα του ατόμου, να θέσει σε κίνδυνο την εργασία του ή να διαταράξει το εργασιακό κλίμα – ΚΕΠΕΑ-Γ.Σ.Σ.Ε) σε χώρους εργασίας, σύμφωνα με αναγνωρισμένα διεθνή πρωτόκολλα και νομοθετήματα, διώκεται ποινικά σε χώρες του εξωτερικού. Η Γ.Σ.Σ.Ε. έχει ήδη ζητήσει, στο πλαίσιο  συνεδρίου της, ενσωμάτωση διατάξεων σχετικά με το mobbing.

Η ηθική παρενόχληση που υφίστανται οι συνάδελφοι μας στο χώρο εργασίας τα τελευταία 2,5  χρόνια παίρνει τη μορφή ταπεινωτικής συμπεριφοράς, άνισης μεταχείρισης, προσβολών, απομόνωσης, εξώθησης σε σφάλματα, απειλών, άσκησης ψυχολογικής βίας, ανάθεσης υπερβολικού όγκου εργασίας σε συνδυασμό με κακόβουλα σχόλια για τη δήθεν ελλιπή απόδοση, τοποθέτησης σε θέση «ψυγείο» χωρίς καθήκοντα και αντικείμενο εργασίας.

Με στόχο τη διαφύλαξη της ψυχικής και κατ’ επέκταση και της σωματικής υγείας των συναδέλφων εργαζομένων, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ιεράπετρας συγκεντρώνει υπογραφές με πρόθεση παραίτησης από όλες τις βαθμίδες εργαζομένων που θα κατατεθεί λίαν συντόμως, τόσο στα αρμόδια θεσμικά Όργανα του Υ.Υ., όσο και στα Μ.Μ.Ε., με ένα και μοναδικό στόχο. Την άμεση απομάκρυνση του Αναπληρωτή  Διοικητή του Γ.Ν. Ιεράπετρας. Σε αντίθεση με τις κενές επαναλαμβανόμενες απειλές και τους τακτικούς εκφοβισμούς του προαναφερθέντα, εμείς ζητάμε επισήμως να αναλάβουν εμπράκτως και άμεσα το  θεσμικό ρόλο τους τα αρμόδια τμήματα του Δημοσίου, για τα όσα αναφέρονται στην παρούσα  ανακοίνωση.

Έπειτα λοιπόν από την πρόσφατη συνομιλία μας με τον Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ, κ.Παπαβασιλείου, αν και θα θέλαμε να κρατήσουμε ψήγματα υπομονής ως την επόμενη άμεση επίσκεψη του στο Νοσοκομείο μας, σεβόμενοι τόσο το θεσμικό ρόλο αλλά κυρίως εμπιστευόμενοι το ήθος και τον επαγγελματισμό του, τα τελευταία γεγονότα που εξελίχθηκαν (ομηρία των εργαζομένων άνευ ουσιαστικού σκοπού και παρανόμως, πέραν του νόμιμου προβλεπόμενου ωραρίου για ακόμα μια φορά, όπως και νοσηλείας συναδέλφου με υπερτασική κρίση, απόρροια έντονου στρες και συναισθηματικής  φόρτισης), καθιστούν αδύνατη την αναμονή και ζητούμε την άμεση παρέμβαση του ιδίου και της ηγεσίας  του Υ.Υ.

Ο Πρόεδρος

Χριστούδης Κωνσταντίνος

Ο Γραμματέας

Φασουλάς Ιωάννης».

Παναγιώτης Δρίβας