• 25 Ιανουαρίου, 2021

Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Ακατάλληλες οι μάσκες για το προσωπικό!

 Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης: Ακατάλληλες οι μάσκες για το προσωπικό!

Ακατάλληλες μάσκες υψηλής προστασία FFP2 κατηγορείται ότι έστειλε το υπουργείο Υγείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), και πιθανόν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, από το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων  Έβρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι μάσκες κρίθηκαν ως μη κατάλληλες από την Επιτροπή Λοιμώξεων του ΠΓΝΑ και σύμφωνα με το ΣΥΚΝΕ «δεν προσφέρουν καμία ατομική προστασία στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ορθώς κρίθηκαν ως ακατάλληλες από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου μας, η οποία και ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση, την ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας ότι οι εν λόγω μάσκες ‘είναι για άλλη χρήση’ σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, γεγονός που οδήγησε στην άμεση απόσυρσή τους».

Το ΣΥΚΝΕ καλεί το υπουργείο Υγείας «να αποσύρει ως οφείλει άμεσα από όλα τα νοσοκομεία της χώρας αυτού του τύπου τις μάσκες υψηλής προστασίας με τον χαρακτηρισμό ως ακατάλληλες» και μαζί με την 4η ΥΠΠΕ «να προσφέρουν σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς (άρα και στο ΠΓΝΑ) όλα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να υπάρξει πλήρης ασφάλεια και προστασία στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με απόλυτη επιτυχία στις απαιτήσεις του δεύτερου κύματος Covid-19 που συνεχίζει να μαστίζει εντονότατα τη χώρα μας».

Εξέταση από τον «θυρωρό» στα Γιαννιτσά!

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών καταγγέλλει την απαράδεκτη έως επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της πόλης.  Όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχει «ένα κοντέινερ (θάλαμος ελέγχου) στην πύλη εισόδου που δεν άνοιξε ποτέ για να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο σε πολίτες που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα του SARS-CoV-2 πριν μπουν στον χώρο του νοσοκομείου. Ο έλεγχος του ύποπτου κρούσματος μετά το μεσημέρι γίνεται με προφορική συνέντευξη του πιθανού φορέα με τον υπάλληλο φύλαξης (!) στην είσοδο και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό εφημερίας». Επίσης, δεν υπάρχει μοριακός αναλυτής και τα τεστ στέλνονται ασυνόδευτα σε Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα κάποια να χάνονται στον δρόμο, ενώ το προσωπικό εφοδιάζεται με μόλις μία μάσκα την ημέρα και καταγράφονται ελλείψεις ακόμα και σε γάντια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενισχύσει το Νοσοκομείο Γιαννιτσών με ανθρώπινο δυναμικό και υλικό εξοπλισμό, ενώ θυμίζει ότι η «σημαντική προίκα τής προηγούμενης διοίκησης ήταν δύο αξονικοί τομογράφοι και έγκριση χρηματοδότησης 4,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και των νοσοκομείων σε Γιαννιτσά και  Έδεσσα».