Νοσοκομεία: Συγχωνεύσεις κλινικών, περικοπές χειρουργείων στα νέα επιχειρησιακά σχέδια – Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, αγωνία με την επιστροφή των αδειούχων

 Νοσοκομεία: Συγχωνεύσεις κλινικών, περικοπές χειρουργείων στα νέα επιχειρησιακά σχέδια – Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ, αγωνία με την επιστροφή των αδειούχων

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών επιβεβαιώθηκαν και τα προγνωστικά μοντέλα για ακόμα πιο δυσμενές σενάριο στη συνέχεια επαληθεύθηκαν δύο μόλις ημέρες μετά, στενεύοντας τα περιθώρια αισιοδοξίας για καλύτερη εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο. Το χειρότερο είναι ότι το Εθνικό σύστημα Υγείας αρχίζει να πιέζεται πάλι.

13 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών βρίσκονταν χθες σε αναπνευστική υποστήριξη αναπνοής, ενώ στις 17 Ιουλίου, πριν δηλαδή την έναρξη των μετακινήσεων για τις διακοπές του καλοκαιριού, περιορίζονταν μόλις σε τρεις.

Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ενηλίκων με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μέχρι στιγμής, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 39,4% (στους 18-24) έως 53,6% (στους 35-39). Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο εκτεθειμένοι είναι ακόμα και οι νέοι στην απειλή που λέγεται κοροναϊός.

Την ίδια ώρα επιχειρησιακά σχέδια για τη λειτουργία τους χωρίς τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έχουν κληθεί να εκπονήσουν τα δημόσια νοσοκομεία ενόψει της επέκτασης της εφαρμογής του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στους εργαζομένους στο ΕΣΥ. Είναι ενδεικτικό το πρόσφατο έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, που ζητεί από τους επικεφαλής των μονάδων, ενόψει της εφαρμογής του σχετικού πλαισίου, να αποστείλουν ολοκληρωμένο σχέδιο του φορέα ευθύνης τους για εκτίμηση λειτουργίας και των κινδύνων (Risk assessment), στο οποίο να αναφέρουν τις αναγκαίες προσαρμογές στις οποίες θα προχωρήσουν όπως συγχωνεύσεις κλινικών, περικοπές χειρουργείων κ.ά., και εάν διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δομών ή υπάρχουν κίνδυνοι λόγω της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων από 1ης Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 82% του συνόλου των υγειονομικών στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί έναντι της COVID-19.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανησυχία τι θα γίνει όταν οι παραθεριστές επιστρέψουν στα σπίτια τους, τη στιγμή δε που ήδη πριν τη μεγάλη μαζική επάνοδο το ιικό φορτίο έχει αρχίσει να “φορτώνει” με περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Είναι εξαιρετικά ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη έκανε έκκληση σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές να σπεύδουν να εμβολιαστούν, να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ και για 4-5 ημέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα σπίτια τους, ώστε να αποφευχθούν οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, καθώς στα νησιά υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί που μεταδίδουν τη μετάλλαξη Δέλτα.

Πίεση για τις ΜΕΘ

Σχετικά με τις ΜΕΘ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας «ΝΕΑ» τόνισε για τις δυσκολίες που θα περιμένει το Σύστημα Υγείας.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι μέτρια, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε κατειλημμένα τα κρεβάτια σε ποσοστό 50% στο σύνολο της χώρας. Εάν χρειαστεί θα ανακύψουν περισσότερα κρεβάτια, όπως είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Καμπανάκι θα σημάνει αν το 50% γίνει πολύ γρήγορα 65% και 70%. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε την αλλαγή χρήσης των κρεβατιών από non-Covid σε Covid. Η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη πίεση όσο έχουν άλλες περιοχές. Σε μεγαλύτερη πίεση είναι τώρα οι ΜΕΘ στην Αττική και στην Κρήτη, το οποίο είναι και αυτονόητο γιατί εκεί έχουμε και τα περισσότερα κρούσματα. Οσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, γνωρίζουμε ότι ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα χρειαστεί ΜΕΘ. Η Κρήτη πιέζεται περισσότερο, οι μονάδες της Αττικής πιέζονται εδώ και πολύ καιρό» σημείωσε.

Μίνι lockdown σε Ρέθυμνο

Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων -την Τρίτη 17 Αυγούστου σημειώθηκε ακόμα ένα αρνητικο ρεκόρ- η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των διασωληνωμένων υπενθυμίζουν ότι η μάχη με τον κορονοϊό συνεχίζεται και μάλιστα υπάρχει και ανησυχία για ειδικά για το Ρέθυμνο –τρίτη περιοχή στην Κρήτη μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο- και τη Ρόδο.

Το Ρέθυμνο τέθηκε το πρωί της Τετάρτης 18/8 σε ειδικό καθεστώς. Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, από σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου, στις 6 το πρωί, έως και την Τετάρτη 25 Αυγούστου τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα του μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο.Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του μίνι lockdown που ισχύει σε Ηράκλειο και Χανιά. Η παράταση ισχύει έως και τις 25 Αυγούστου οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τους ειδικούς.

Η δύσκολη εικόνα είναι εμφανής και στα νοσοκομεία του νησιού, που γεμίζουν με ασθενείς covid. Στα όρια της απελπισίας ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Ανέστης Κιούλπαλης με ανάρτησή του στο facebook, έκανε έκκληση σε όσους δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν ακόμα να το κάνουν, ενώ όπως έγραψε «ο εφιάλτης του Μπεργκαμο ίσως να ειναι λίγος μπροστά σ’αυτο που θα συμβεί».

Η σταθερά μελανή εικόνα που παρουσιάζει η Μεγαλόνησος τις τελευταίες εβδομάδες, και η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην τεράστια διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη περαιτέρω σκληρών αποφάσεων. Συγκεκριμένα, σειρά στην εφαρμογή τοπικού lockdown φαίνεται πως παίρνει τώρα η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ρεθύμνου, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 86 νέα κρούσματα.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι στο Ρέθυμνο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα -κάτω από 50%, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα και αναπόφευκτα εντείνεται και η πίεση στο τοπικό σύστημα υγείας.

Ήδη τα νοσοκομεία της Κρήτης έχουν κληθεί να ενεργοποιήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των διαθεσίμων κλινών με τροποποίηση της λειτουργίας των νοσοκομείων, που πρακτικά σημαίνει πως θα δεσμευτούν κλίνες από τις κλινικές των νοσοκομείων για τις ανάγκες των ασθενών με CΟVID-19 όπως και από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Υπόλοιπη Ελλάδα

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν εντοπίζεται μόνο στην Κρήτη, αφού σε ολόκληρη τη χώρα πλέον η διασπορά μοιάζει ανεξέλεγκτη. Στην Πελοπόννησο τα θετικά κρούσματα διαρκώς αυξάνονται, με την Αχαΐα και τη Μεσσηνία, μάλιστα, να καταγράφουν σήμερα τριψήφιο αριθμό (129 και 118 αντίστοιχα), ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Ηλεία (84), η Κορινθία (78) και η Λακωνία (45). Στις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που ξεχωρίζουν στον επιδημιολογικό χάρτη του τελευταίου 24ωρου περιλαμβάνονται, ακόμη, η Εύβοια και η Κοζάνη με 105 νέες διαγνώσεις έκαστη, η Καβάλα με 99, η Λάρισα με 69, η Αιτωλοακαρνανία με 62 και ο Έβρος με 59. Τέλος, στα Ιωάννινα, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κατά 260% στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εντοπίστηκαν σήμερα 41 νέα κρούσματα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει συζήτηση για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις ανωτέρω περιοχές, ωστόσο η συνεχής επιτήρησή τους από τις υγειονομικές αρχές πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αντίθετα, με το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown «φλερτάρουν» αρκετά νησιά, όπως η Ρόδος (150 κρούσματα σήμερα), η Κέρκυρα (66), η Λέσβος (60), η Νάξος (29) και η Χίος (28), αφενός λόγω της σημαντικής διασποράς που παρατηρείται και αφετέρου λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία κυμαίνεται από το 45% έως το 56%.

Όσο για την εικόνα στις δύο μεγαλύτερες Περιφέρειες της Ελλάδας, Αττική και Θεσσαλονίκη, αυτή αναμένεται να διαμορφωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού στο κλεινόν άστυ. Προς το παρόν, στην Αττική καταγράφονται σταθερά λιγότερα από 1.000 κρούσματα ημερησίως (969 το τελευταίο 24ωρο εκ των οποίων τα 247 στο κέντρο της Αθήνας και τα 46 στα νησιά του Αργοσαρωνικού), ενώ σταθερότητα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη που κυμαίνεται μεταξύ 300-350 κρουσμάτων (323 το τελευταίο 24ωρο).

Σχετικά Άρθρα