Νοσοκομεία: SOS για την ενεργειακή επάρκεια – Γιαννάκος στο libre: Εναλλακτικό σχέδιο

 Νοσοκομεία: SOS για την ενεργειακή επάρκεια – Γιαννάκος στο libre: Εναλλακτικό σχέδιο

Τον κώδωνα του κινδύνου για την «απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων» κρούουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για το ενδεχόμενο να «διακοπούν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Κι ενώ η αγορά κινείται γρήγορα προς την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου, όπως φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας «να φροντίσει για την απρόσκοπτη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων των νοσοκομείων», καθώς τα περισσότερα  νοσοκομεία έχουν συνδεθεί ενεργειακά και λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Μάλιστα, έχουν αφήσει ασυντήρητα, χαλασμένα συστήματα και εξαρτήματα άλλων μορφών ενέργειας όπως λέβητες πετρελαίου κ.α.λ.», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

«Για φανταστείτε τα νοσοκομεία να μην έχουν θέρμανση, να μην έχουν ζεστό νερό, να μη λειτουργούν βασικές υπηρεσίες, όπως πλυντήρια, μαγειρεία κ.α.», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος μιλώντας στο libre, εξήγησε ότι από την επικοινωνία με πάρα πολλά νοσοκομεία, η εικόνα είναι ότι έχουν εγκαταλειφθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μηχανικές εγκαταστάσεις από άλλες μορφές θέρμανσης, καθώς χρησιμοποιούν, πλέον, μόνο φυσικό αέριο.

«Σε πολλά νοσοκομεία, δεν υπάρχουν καν λέβητες ή έχουν άλλη χρήση: σε κάποια οι λέβητες χρησιμοποιούνται ως δεξαμενές νερού, σε άλλα νοσοκομεία έχουν ξηλωθεί τελείως, σε άλλα δεν έχει γίνει καμία επισκευή…».

«Το πρόβλημα θα είναι σημαντικό αν διακοπεί το φυσικό αέριο λόγω του πολέμου», τονίζει και προσθέτει:

«Καλούμε το υπουργείο Υγείας να καταστρώσει επείγον επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, επισκευές και συντηρήσεις για να υπάρξει η δυνατότητα στα νοσοκομεία να έχουν και εναλλακτικό τρόπο ενεργειακής λειτουργίας πέραν του φυσικού αερίου, όπως πετρέλαιο. Με την υφιστάμενη κατάσταση πολλά νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν εάν διακοπούν οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου, με μεγάλο κίνδυνο για τους ασθενείς».

Σε ερώτηση του libre, εάν έχουν γίνει συζητήσεις με το υπουργείο ή άλλο επίσημο φορέα για το θέμα αυτό, ο κ. Γιαννάκος διευκρίνισε ότι η Ομοσπονδία έστειλε μία επιστολή στο υπουργείο, ζητώντας να φροντίσουν για την αποκατάσταση των εναλλακτικών ενεργειακών συστημάτων. Απάντηση δεν υπήρξε μέχρι σήμερα. Επίσης, είπε ότι έχουν συζητήσει με διοικήσεις νοσοκομείων, καθώς πρέπει να βρεθούν άμεσα εναλλακτικές. «Θα έπρεπε τα νοσοκομεία, παράλληλα με την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους με φυσικό αέριο, να συντηρούν τα μηχανήματα για τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο», υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος.

Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι σε γνώση της ΠΟΕΔΗΝ πως υπάρχει επικοινωνία από κάποιες ΥΠΕ (χωρίς να διευκρινίσει ποιες), για το θέμα της εναλλακτικής για την ενεργειακή λειτουργία των νοσοκομείων, και επίσης ότι γίνονται σχετικές προσπάθειες από κάποια νοσοκομεία μεμονωμένα, προσθέτοντας ότι:
«Δεν είναι λύση αυτή. Δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο. Πρέπει το υπουργείο να δώσει γενική οδηγία και να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να λυθεί το ζήτημα της εναλλακτικής ενεργειακής λειτουργίας των νοσοκομείων, τις επόμενες ημέρες»._

Παναγιώτης Δρίβας