• 23 Ιανουαρίου, 2022

Νοσηλεία – Covid: Ποια είναι η πραγματικότητα με το ΕΣΥ – Μπορεί ή δεν μπορεί να αντέξει την πίεση;

 Νοσηλεία – Covid: Ποια είναι η πραγματικότητα με το ΕΣΥ – Μπορεί ή δεν μπορεί να αντέξει την πίεση;

Το σύστημα υγείας στη χώρα φθάνει στα όριά του την ώρα που εγείρονται πολιτικές αντιδράσεις από την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά συνεχείς παλινωδίες και καθυστερήσεις.

Παγώνη: Δεν πάμε καλά, αδειάζουν ΜΕΘ, για ασθενείς με κοροναϊό

Χθες το νοσοκομείο Νίκαιας ανακοίνωσε ότι αδυνατεί πλέον να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, ενώ έχουν υπάρξει σαφείς προειδοποιήσεις από γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και ολόκληρα νοσοκομειακά ιδρύματα, όπως το «Σωτηρία» πως η κατάσταση έχει χτυπήσει κόκκινο εδώ και καιρό.

Πανελλαδική απεργία των γιατρών την Πέμπτη: “Το αφήγημα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας καταρρέει σαν χάρτινος πύργος”

Η κυβερνητική απάντηση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη:

«Εχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του».

Το πλήρες κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, αναμένεται, όμως, ήδη οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων και της θωράκισης του ΕΣΥ καταρρέει και οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης εξαντλούνται. Κατηγορεί, ακόμη, την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η επίσημη καταγγελία των γιατρών για την αδυναμία ενός μεγάλου τριτοβάθμιου Νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου όπως της Νίκαιας, να νοσηλεύσει περιστατικά covid-19, αποδεικνύει πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος και άρχισε ήδη να καταρρέει το αφήγημα των «χιλιάδων προσλήψεων» και της «θωράκισης» του ΕΣΥ.

Οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης και των ανθρώπων της εξαντλούνται.

Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, απαιτείται η μέγιστη δυνατή «ένεση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μόνιμου και επικουρικού, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας. Ειδικά στα νοσοκομεία «πυλώνες» του ΕΣΥ που διαχειρίζονται καθημερινά, πέραν της πανδημίας, και χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Το νοσοκομείο της Νίκαιας δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και, με μέτρα έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, καλύπτοντας αξιόπιστα τις ανάγκες υγείας των πολιτών του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής”.

Οι αντιδράσεις ΜΕΡΑ 25

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, ο Κρίτων Αρσένης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη πολιτική και εμμονική με στόχο να μην δυσαρεστηθούν οι κλινικάρχες.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

“Η Γενική Συνέλευση Ιατρών Νοσοκομείου Νίκαιας ομόφωνα δηλώνει πως με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κ.λπ. το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα covid19. Ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της πτέρυγας Covid».

Με αυτή την ανάρτηση στο twitter από τον νευροχειρουργό στο Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), Πάνο Παπανικολάου, συνετρίβη το success story της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση δεν προετοίμασε τα δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τους κλινικάρχες που επιθυμούν ένα αδύναμο δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρόκειται για μια επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας πολιτική, εμμονικά ακολουθούμενη, παρόλες τις φωνές των υγειονομικών και πληθώρας βουλευτών.

Έχω συνταχθεί πολλές φορές με τα δίκαια αιτήματα της ΟΕΝΓΕ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας, για επίταξη στην παρούσα φάση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών.

Έχω επισημάνει τους τελευταίους μήνες με σειρά επίκαιρων ερωτήσεων μου προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια την αναγκαιότητα να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά, αλλά και ειδικά στη Δυτική Αθήνα, ζητώντας, για παράδειγμα, την πλήρη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου στην Αγία Βαραβάρα.

Απέναντι μου είχα πάντα τα ψέματα του Υπουργείου πως όλα βαίνουν καλώς μέχρι που τους τέλειωσαν κι αυτά μαζί με τα κρεβάτια στις εντατικές.

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Γενναία χρηματοδότηση τώρα του ΕΣΥ”.