Νορβηγία: Ο θάνατος των ηλικιωμένων δεν συνδέεται με τα εμβόλια

 Νορβηγία: Ο θάνατος των ηλικιωμένων δεν συνδέεται με τα εμβόλια

Σε ένα θέμα, με το οποίο είχε ασχοληθεί το Libre τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκε σήμερα κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, σχετικά με τον θάνατο στη Νορβηγία, 23 υπερηλίκων που εμβολιάστηκαν κατά του SARS-COV-2, το Libre έθεσε ερώτημα προς την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής, από το υπουργείο Υγείας.

Οι αρχές της χώρας εξέταζαν την πιθανότητα κάποιοι από τους θανάτους αυτούς να οφείλονται σε μη αντοχή των ατόμων μεγάλης ηλικίας με αδύναμη υγεία στα συνήθη συμπτώματα, που προκαλούνται από το εμβόλιο, όπως ο πυρετός και η ναυτία και η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Σήμερα, ανακοινώθηκε το πόρισμα των νορβηγικών αρχών και στο θέμα αναφέρθηκε νωρίτερα το απόγευμα η κα Θεοδωρίδου:

«Τα περιστατικά αυτά, ο αντίστοιχος Οργανισμός του δικού μας ΕΟΦ και Φαρμακοεπαγρύπνησης της Νορβηγίας, ο ΝΟΜΑ, τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν…ομπρέλες

Μάλιστα, τονίζουν ότι ο αριθμός αυτών των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό για αυτές τις ηλικίες. Και να αναφέρω ότι ο αριθμός των θανάτων από άτομα ηλικιωμένα που ζουν σε ιδρύματα στη Νορβηγία, είναι 400 άτομα εβδομαδιαίως. Είναι ένας αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός.

Ο εμβολιασμός, λοιπόν, συνεχίζεται κανονικά και στη Νορβηγία, με μία ίσως ιδιαίτερη έμφαση στο ότι άτομα τα οποία είναι ηλικιωμένα με σοβαρότατα υποκείμενα προβλήματα, με πολύ εύθραυστη υγεία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ίσως επιφυλακτικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τον εμβολιασμό.

Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα Κράτη και Κράτη τα οποία έχουν κάνει μεγάλο αριθμό εμβολιασμών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που τώρα έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 εμβολιασμούς», επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου.

Τα περιστατικά θανάτων σε υπερήλικα άτομα, στη Νορβηγία, θορύβησαν τους πολίτες σε πολλές χώρες, όπως και στη δική μας, καθώς μάλιστα, διεθνώς βρισκόμαστε στη φάση εμβολιασμού των πιο ευάλωτων ομάδων, που μετά τους υγειονομικούς είναι τα άτομα άνω των 85 ετών και οι υπερήλικες φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας. Ωστόσο, στη χώρα μας, τις προηγούμενες ημέρες, μεγάλη ανταπόκριση έδειξαν οι άνω των 85 συμπολίτες μας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά, πηγαίνοντας να εμβολιαστούν στα εν λειτουργία εμβολιαστικά κέντρα, τηρώντας σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τα ραντεβού που είχαν κλείσει με τους διαθέσιμους τρόπους._ 

ΡΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Μανώλης Δράκος