• 28 Ιανουαρίου, 2021

Νίκος Φίλης: “Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα”

 Νίκος Φίλης: “Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα”

«Ούτε καν τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά το lockdown δεν υπήρξε μέριμνα να οργανωθούν καλύτερα, να αυξηθούν οι τάξεις και να ενισχυθεί το προσωπικό για να υποδιπλασιαστούν οι μαθητές ανά τμήμα, ούτε καν μέριμνα για μάσκες δεν υπάρχει, το υπουργείο Παιδείας είπε ότι είναι «προσωπικό θέμα» των παιδιών και των γονιών, τι σχεδίαζαν τέσσερις μήνες; Τίποτα», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει «λιγότεροι στα μέσα μεταφοράς», «ανά εξάδες στα κέντρα», «να κλείνουν στις 12» κτλ. για να μην υπάρχει συνωστισμός, στα σχολεία δεν λαμβάνονται μέτρα, ούτε καν αυτά που είχαν ληφθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο. Και αυτό σε μία περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού, είπε ο κ. Φίλης. Και είναι ανειλικρινές το επιχείρημα «δεν τα ζήτησαν οι ειδικοί», γιατί το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προετοιμασμένη -και με ποιο σχέδιο- να αντιμετωπίσει την πανδημία; Δεν έχουμε ούτε αύξηση κρατικών πιστώσεων στην εκπαίδευση, ούτε αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών, ούτε προσπάθεια ανεύρεσης περισσότερων χώρων για τάξεις, ώστε να γίνει ο υποδιπλασιασμός των τάξεων, αντίστοιχα με τον Απρίλιο και τον Μάιο, που όπως τόνισε σε άλλο σημείο, είναι και το πιο σημαντικό.

Παράλληλα, ούτε μαζικά τεστ προβλέπονται για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες. Ούτε καν μάσκες, από το υπουργείο είπαν «είναι προσωπικό θέμα του καθενός παιδιού και της οικογένειάς του να βρει μάσκα», προσέθεσε και αναρωτήθηκε: Τι σχεδίαζε τέσσερις μήνες η κυβέρνηση; Τίποτα. Παραδίδει τα σχολεία χωρίς καμία προετοιμασία. Και τον Ιούνιο κατάργησε την ρύθμιση της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ να είναι μέχρι 22 παιδιά ανά τάξη στα Δημοτικά, αυξάνοντάς τα στα 25. Δεν ήθελε να αναλάβει ούτε το όχι μεγάλο κόστος από την δημιουργία τμημάτων όπου είναι αναγκαίο.

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς στα λειτουργικά, αλλά και παιδαγωγικά, προβλήματα για την λειτουργία του σχολείου εν μέσω πανδημίας.