Νιγηρία: Εκατόμβη νεκρών από έκρηξη σε παράνομη αποθήκη διύλισης πετρελαίου

 Νιγηρία: Εκατόμβη νεκρών από έκρηξη σε παράνομη αποθήκη διύλισης πετρελαίου

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα από έκρηξη σε παράνομη αποθήκη διύλισης πετρελαίου στην πολιτεία Ρίβερς της Νιγηρίας, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται την τοπική κυβέρνηση και τη ΜΚΟ «Youths and Environmental Advocacy Centre».

«Η φωτιά ξέσπασε σε έναν παράνομο χώρο αποθήκευσης καύσιμων και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 100 άνθρωποι να καούν σε σημείο που να μην αναγνωρίζονται», είπε ο επίτροπος της πολιτείας για πετρελαϊκούς πόρους Γκουντλάκ Όπια.

Η ανεργία και η φτώχεια στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν καταστήσει την παράνομη διύλιση αργού μια λύση για δουλειά αλλά με θανατηφόρες συνέπειες. Το αργό πετρέλαιο αντλείται από έναν λαβύρινθο αγωγών που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και διυλίζεται σε αυτοσχέδιες δεξαμενές.

Η επικίνδυνη διαδικασία έχει οδηγήσει σε πολλά δυστυχήματα και έχει μολύνει μια περιοχή, η οποία έχει ήδη πληγεί από πετρελαιοκηλίδες σε γεωργικές εκτάσεις, κολπίσκους και λιμνοθάλασσες.

Νωρίτερα, το διεθνές πρακτορείο μετέδωσε πως άλλη έκρηξη, στην πρωτεύουσα της βορειοανατολικής πολιτείας Ταράμπα, είχε χθες βράδυ προκάλεσε τον τραυματισμό 11 ατόμων ανάμεσα στα οποία και παιδιά. Τα θύματα ήταν μεταξύ 11 και 18 ετών. 

Τα χθεσινά αιματηρά περιστατικά έρχονται λίγες μέρες μετά την έκρηξη με τρεις νεκρούς σε αγορά της Ταράμπα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος. 

Πηγή: Reuters, CBS

Βαγγέλης Μαρινάκης