New York Times: Ποιό αντιϊκό φάρμακο λαμβάνει ο Μπάϊντεν- Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την διάγνωση πώς είναι θετικός στον Covid

 New York Times: Ποιό αντιϊκό φάρμακο λαμβάνει ο Μπάϊντεν- Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά την διάγνωση πώς είναι θετικός στον Covid

Εικόνα από τους Ν.Υ Times: Ο Τζο Μπάϊντεν μία ημέρα πριν την ανακοίνωση πώς βρέθηκε θετικός στον Covid

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν βρέθηκε θετικός την Πέμπτη στον κορωνοϊό , εγείροντας ανησυχίες για την υγεία του 79χρονου προέδρου και υπογραμμίζοντας πώς ο ιός παραμένει επίμονη απειλή σε μια χώρα που προσπαθεί να θέσει την πανδημία στο παρελθόν.

Η Karine Jean-Pierre, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ανέφερε σε δήλωση ότι ο κ. Μπάιντεν «είχε βρεθεί θετικός στον Covid-19. Είναι πλήρως εμβολιασμένος και δύο φορές ενισχυμένος και εμφανίζει πολύ ήπια συμπτώματα».

Ο Κέβιν Ο’ Κόνορ, ο γιατρός του προέδρου, ανέφερε σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος το πρωί της Πέμπτης ότι ο κ. Μπάιντεν αντιμετώπιζε κόπωση, καταρροή και περιστασιακά ξηρό βήχα.

«Προβλέπω ότι θα ανταποκριθεί θετικά, όπως κάνουν οι περισσότεροι ασθενείς με μέγιστη προστασία», έγραψε ο Δρ Ο’ Κόνορ στην επιστολή.

Σύμφωνα με τους New York Times, o πρόεδρος λαμβάνει Paxlovid, ένα αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση της σοβαρότητας του Covid-19, είπε η κ. Jean-Pierre. Θα απομονωθεί στον Λευκό Οίκο αλλά «θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως όλα τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε.

Ο κ. Μπάιντεν δημοσίευσε ένα tweet το απόγευμα λέγοντας «Τα πάω υπέροχα» και ότι «είναι απασχολημένος!».

Ο πρόεδρος επρόκειτο να πετάξει στην Πενσυλβάνια την Πέμπτη για μια ομιλία σχετικά με την ένοπλη βία και στη συνέχεια να ταξιδέψει στο σπίτι του στο Wilmington, Del., όπου αναμενόταν να μείνει για το Σαββατοκύριακο. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι και τα δύο ταξίδια ακυρώθηκαν.

Η Τζιλ Μπάιντεν, η πρώτη κυρία, η οποία έχει επίσης λάβει δύο αναμνηστικά εμβόλια, βρέθηκε αρνητική το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με τον Μάικλ ΛαΡόσα, τον εκπρόσωπό της.

Η πρώτη κυρία, η οποία έχει στενή επαφή με τον πρόεδρο, τηρεί το ταξιδιωτικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει στάσεις στο Μίσιγκαν και τη Τζόρτζια την Πέμπτη, είπε ο κ. ΛαΡόσα. Αλλά θα ακολουθήσει τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για κοινωνική αποστασιοποίηση..

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, η οποία ήταν τελευταία μαζί με τον πρόεδρο την Τρίτη, βρέθηκε αρνητικός, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η διάγνωση πως ο Τζο Μπάϊντεν είναι θετικό προκάλεσε ανησυχία, κυρίως λόγω της ηλικίας του. Ως υποψήφιος το 2020, ο κ. Μπάιντεν έλαβε έκτακτα μέτρα για να αποφύγει να αρρωστήσει στην αρχή της πανδημίας,αποφεύγοντας το είδος των εκδηλώσεων που θα μπορούσαν να τον εκθέσουν σε κίνδυνο.

Ως πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν παρέμεινε σοβαρά απομονωμένος τους πρώτους μήνες της θητείας του, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αριθμός των μελών του προσωπικού με τους οποίους αλληλεπιδρούσε ήταν περιορισμένος. Μέλη των μέσων ενημέρωσης και άλλοι ελέγχονταν τακτικά. Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του φορούσαν μάσκες ανά πάσα στιγμή.

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων ατόμων αυξήθηκε και η πανδημία υποχώρησε, ο πρόεδρος άρχισε σε μεγάλο βαθμό την τακτική δραστηριότητα. Την περασμένη εβδομάδα, επέστρεψε από ένα ταξίδι στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, όπου έδωσε τα χέρια και αγκάλιασε πολλούς παγκόσμιους ηγέτες.

«Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου για θετικά κρούσματα Covid, το οποίο υπερβαίνει τις οδηγίες του CDC, θα συνεχίσει να εργάζεται απομονωμένος μέχρι να βγει αρνητικός», ανέφερε στη δήλωση. «Μόλις βγει αρνητικός, θα επιστρέψει στην προσωπική του εργασία».

Ο κ. Μπάιντεν ελέγχεται τακτικά, ανέφεραν αξιωματούχοι. Το τελευταίο τεστ ιού του προέδρου ήταν την Τρίτη, όταν είχε αρνητικό αποτέλεσμα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Πηγή: N.Y Times

Σεραφείμ Κοτρώτσος