• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Νέος συναγερμός με το Oruc Reis: Σχεδόν “έξω” από το Καστελόριζο για έρευνες

 Νέος συναγερμός με το Oruc Reis: Σχεδόν “έξω” από το Καστελόριζο για έρευνες

Στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από τον 28ο μεσημβρινό μέχρι και τον 30ο προχωρά όλο και περισσότερο έμπρακτα η Τουρκία όπως φαίνεται και από την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για δήθεν έρευνες του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι το Καστελλόριζο είναι απλά ένα νησί που ανήκει στην Ελλάδα. Όχι ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας. Αμφισβητεί ευθέως ότι το Καστελλόριζο είναι νησί των Δωδεκανήσων, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με την Συνθήκη των Παρισίων, στην οποία η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.

Με αυτή την έωλη πολιτική η Τουρκία έχει αποφασίσει να πορευτεί στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, κομίζοντας έναν νέο τρόπο σκέψης, ο οποίος εάν της περάσει θα προκαλέσει παγκόσμιες ανατροπές, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Κίνα και την Ταϊβάν, όπου η δεύτερη θα πρέπει να απολέσει κάθε δικαίωμα.

Η πορεία του Oruc Reis των τελευταίων 7 ημερών (σ.σ. στον σχετικό χάρτη είναι τα δεδομένα μέχρι και τα μεσάνυχτα) φαίνεται ότι πλησιάζει όλο και περισσότερο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Κινείται σε απόσταση 47 μιλίων και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας εν όψει της 12ης Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η παράνομη NAVTEX που έχει εκδώσει για τον συγκεκριμένο θαλάσσιο τμήμα.

Εν τω μεταξύ για ανανέωση της τουρκικής Navtex έως τις 25 Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σημειώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα συνεχίσει το ταξίδι του και θα κατευθυνθεί βορειότερα, φτάνοντας στα 6 μίλια από τη Ρόδο και το Καστελόριζο!!!

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Sozcu στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας στα ελληνικά νησιά (Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο, Μυτιλήνη) 540 στρατιώτες, επισημαίνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει!

Πηγή: enikos.gr