Νέο πρόβλημα σε Boeing 737 Max και αναγκαστική προσγείωση

 Νέο πρόβλημα σε Boeing 737 Max και αναγκαστική προσγείωση

Ένα αεροσκάφος Air Canada Boeing 737 Max αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση μετά την εμφάνιση προβλημάτων στον κινητήρα, σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία.

Το αεροπλάνο ήταν καθ ‘οδόν από την πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ προς το Μόντρεαλ του Καναδά, όταν εκτράπηκε λίγο μετά την απογείωση, ανέφερε η Air Canada. Το αεροπλάνο μετέφερε τρία μέλη του πληρώματος και προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Τα αεροσκάφη 737 Max προσγειώθηκαν το 2019 μετά από δύο θανατηφόρα ατυχήματα, αλλά ξεκίνησαν πάλι να πετούν αυτόν το μήνα μετά από μια γενική επισκευή. Οι συντριβές στην Ινδονησία και την Αιθιοπία έγιναν εντός πέντε μηνών και οδήγησαν στον θάνατο 346 άτομα.

Τα ατυχήματα αποδόθηκαν σε ατέλειες στο αυτοματοποιημένο λογισμικό πτήσης που ονομάζεται MCAS. 
Το τελευταίο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Τι λέει η Air Canada

Σε ανακοίνωσή της, η Air Canada δήλωσε ότι οι πιλότοι «έλαβαν ειδοποίηση για πρόβλημα στον κινητήρα και, σύμφωνα με την τυπική διαδικασία λειτουργίας σε μια τέτοια κατάσταση, αποφάσισαν να κλείσουν έναν κινητήρα» πριν μεταβούν στην Τούσον της Αριζόνα.

«Τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με έναν κινητήρα και τα πληρώματά μας είναι εκπιαιδευμένα για τέτοιες καταστάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Air Canada.

Η ειδοποίηση βλάβης

Σύμφωνα με τον βελγικό ειδησεογραφικό ιστότοπο aviation.be, το πλήρωμα ειδοποιήθηκε για «υδραυλική χαμηλή πίεση αριστερού κινητήρα» ακολουθούμενο από «ένδειξη για τα καύσιμα»στην αριστερή πλευρά. Το αεροσκάφος, χωρίς επιβάτες, μεταφερόταν από έναν χώρο αποθήκευσης. Παραμένει στο έδαφος στην Τούσον.

Μετά τις δύο συντριβές, η Boeing εφάρμοσε μια σειρά τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του λογισμικού ελέγχου πτήσης, της αναθεώρησης των διαδικασιών του πληρώματος και της αλλαγής της εσωτερικής καλωδίωσης. Τα αεροσκάφη άρχισαν – πριν από περίπου 3 εβδομάδες – ξανά τις πτήσεις με επιβάτες πρώτα στη Βραζιλία.

Σχετικά Άρθρα