• 29 Ιουλίου, 2021

Νέο μέτωπο με φαρμακοποιούς και υγειονομικούς… επισκιάζει το πανηγυρικό κλίμα για το ταμείο ανάκαμψης

 Νέο μέτωπο με φαρμακοποιούς και υγειονομικούς… επισκιάζει το πανηγυρικό κλίμα για το ταμείο ανάκαμψης

Το πανηγυρικό κλίμα στην στοά του Αττάλου, όπου παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν δόθηκε το πράσινο φως στο ελληνικό σχέδιο για την εκταμίευση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, συνοδεύτηκε από τα καλά νέα του Eurogroup.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Οι θεσμοί ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές μεταναστών και προσφύγων.

Ο πρωθυπουργός , που μεθοδικά προβάλει το αφήγημα του εκσυγχρονισμού της οικονομίας με μπαράζ μεταρρυθμίσεων, των παροχών και των φοροελαφρυνσεων μέσα στην κρίση και της ανάταξης της πραγματικής οικονομίας χάρις τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, ετοιμάζει σήμερα μια ακόμη περιοδεία στην περιφέρεια.

  • Αυτή την φορά στα Ιωάννινα θα επικοινωνήσει το κυβερνητικό αφήγημα μετά την Κρήτη και την Αστυπάλαια, παρά την κριτική της αντιπολίτευσης οτι κυβερνά για τις ελίτ “Ο κ. Μητσοτάκης όσους βολικούς μονολόγους και να κάνει για τις κάμερες, να ξέρει ότι οι πολίτες δεν τον ακούνε. Πολύ απλά γιατί το σχέδιό του για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν απευθύνεται σε αυτούς” σημείωσε καυστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα ευφορίας όμως που καλλιεργείται σε οικονομικό επίπεδο επισκιάστηκε από ένα ακόμη μέτωπο διαμαρτυρίας, που άνοιξε η κυβέρνηση.

Μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τους φαρμακοποιούς.

  • Από τα σούπερ μάρκετ θα διατίθενται τις επόμενες ημέρες τα self test σε Αχαΐα και ίσως και σε Αττική μετά την απόφαση των φαρμακευτικών συλλόγων των περιοχών αυτών να σταματήσουν τη δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία. Η κυβέρνηση είχε προϊδεάσει εδώ και μέρες πως το εναλλακτικό κανάλι διάθεσης των self test θα είναι τα σούπερ μάρκετ μετά την άρνηση των φαρμακοποιών.

Επέμεινε, δε, στην εκδοχή των σούπερ μάρκετ παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις των φαρμακοποιών οτι πρόκειται για ιατρικό υλικό, που δεν μπορεί να μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μάλιστα την ίδια θέση είχε εκφράσει δημόσια και ο ΕΟΦ δίνοντας το αποκλειστικό προνόμιο διανομής στα φαρμακεία.

Σε άσκηση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται και η αποφυγή θερμών μετώπων στα νοσοκομεία καθώς την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια το πόρισμα της επιτροπής Βιοηθικής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων. Θεωρείται βέβαιη η εισήγηση προς την κυβέρνηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών.